
sKŁADNIKI NA OKOŁO 6 BATONIKÓW
- Składniki na ciasto kruche
70g płatków owsianych błyskawicznych*
30g tahini** (lub masła orzechowego/masła z dowolnych orzechów)
50g banana
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia***
- Składniki na Karmel
80g suszonych daktyli bez pestek
25g tahini**
25g napoju roślinnego (np. sojowe/ryżowe/owsiane)
szczypta soli
1/2 łyżeczki kakao
- Dodatkowo
Około 70g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- * Jeśli nie macie młynka do kawy lub malaksera to użycie proszę mąki owsianej.
** jeśli macie alergię na sezam, tahini możecie zastąpić masłem d innych dowolnych orzechów np. z orzechów arachidowych, laskowych, migdałowych.
*** jeśli masz alergie na gluten pamiętaj aby wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia.
WYKONANIE CIASTA KRUCHEGO
1. Płatki błyskawiczne mielimy w młynku do kawy bądź malakserze na drobną mąkę.
2. W misie malaksera umieszczamy mąkę owsianą, tahini, banana, sól oraz proszek do pieczenia. Jeśli nie macie malaksera – możecie zmiksować innym dowolnym mikserem banana na gładkie puree a następnie wszystkie składniki na ciasto kruche porządnie zagnieść.
3. Powstałe ciasto wyjmujemy z malaksera a następnie zagniatamy tak aby uzyskać masę o konsystencji plasteliny.
4. Mały pojemnik żaroodporny (u mnie szklany lunchbox 15 cm x 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanego pojemnika przekładamy zagniecione ciasto a następnie całość dociskamy tak aby uzyskać gładki spód.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut lub do pięknego zarumienienia. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle umieszczamy w małym garnuszku, zalewamy wodą a następnie gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie daktyle porządnie odcedzamy.
2. W malakserze lub innym blenderze umieszczamy odsączone daktyle, tahini, napój roślinny, sól oraz kakao. Całość blendujemy na gładką masą. Tak przygotowany karmel równomiernie rozprowadzamy na wystudzonym kruchym spodzie.
3. Całość wkładamy do zamrażalki na około godzinę.
4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i kroimy na podłoże batoniki a następnie wkładamy do zamrażalki na kolejne 3-4 godziny lub do momentu kiedy karmel lekko się zmrozi (aby łatwiej było obtaczać batoniki w czekoladzie).
5. Kiedy batoniki będą schłodzone przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem w mikrofali lub kąpieli wodnej. Tak przygotowaną czekoladą polewamy schłodzone batoniki.
6. Gotowe batoniki przechowujemy w lodówce.
7. Smacznego!
