Zdrowa nutella

No i co tu dużo mówić (a tak naprawdę pisać)… mleko, orzechy, laskowe i czekolada! Chyba każdy zna lub przynajmniej kojarzy ten kultowy krem kanapkowy. Musze przyznać, że oryginalna wersja jest naprawdę przepyszna, ale skład niestety nie zachęca. Prawda jest taka, że w większości jest to olej palmowy i cukier. Biorąc ten fakt pod uwagę postanowiłam stworzyć przepyszny krem śniadaniowy, w którego składzie są tylko naturalne składniki. Myślę, że od czasu do czasu ta sklepowa wersja nam nie zaszkodzi (sama jem ją odświętnie), ale na codzień na naszej kuchennej półce powinna zagościć ta uzdrowiona wersja.

składniki

  • 100g orzechów laskowych*
  •  200ml dowolnego mleka
  • 80g  gorzkiej czekolady
  • 100g miodu** (mniej lub więcej wedle uznania)

*super sprawdzą się takie zmielone na mąkę (są dostępne w stałej ofercie w lidlu) a najlepiej użyć masła z orzechów laskowych.
**w wersji wegańskiej możesz użyć ewentualnie syropu klonowego, z agawy lub dowolnego płynnego słodzika.

WYKONANIE NUTELLI
1. Orzechy zmiel na mąkę, dodaj mleko i ponownie bardzo dokładnie zmiksuj na „mleko laskowe”.
2. Mleko laskowe przelej do garnuszka i zagotuj wraz z miodem.
3. Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do miski i zalej ciepłym mlekiem.
4. Mieszaj całość aż do rozpuszczenia czekolady.
5. Gotową nutelle wylej przelej do słoiczka. Całość chłódź w lodówce przez kilka godzin aż do całkowitego zastygnięcia kremu.

8 komentarzy

  1. Uwielbiam Nutellę. Lepsza połowa mnie składała się kiedyś z Nutelli. Odkąd jednak przeczytałam, jakie to niezdrowe (olej palmowy!), pożegnałam się ze swoim ulubionym przysmakiem. Myślałam, że na zawsze, a tu taka niespodzianka – cudowne składniki i proste do wykonania.
    PS. Brawo za zdjęcie – czuję ten charakterystyczny, cudowny zapach…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *