Wilgotne ciasto czekoladowe (z burakiem) oraz kremem na bazie owoców leśnych

Proporcje na blaszkę o średnicy 19cm.

składniki na ciasto czekoladowe

  • 200g mleka sojowego
  • 100g ksylitolu
  • 50g oleju rzepakowego
  • 160g maki gryczanej/orkiszowej jasnej
  • 30g kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 sody
  • łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • 100g ugotowanego buraka (startego na tarce o grubych oczkach)

WYKONANIE
1. Ksylitol, mleko, olej, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
2. Teraz dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
3. Do masy dodajemy buraka, mieszamy. Na koniec dodajemy ocet i jeszcze raz całość energicznie mieszamy.
4. Masę przekładamy do blaszki (której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia). 
5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
6. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


składniki na krem

  • 50g nerkowców
  • 70g jogurtu kokosowego
  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 125g mrożonych owoców leśnych (rozmrożonych)
  • 50g ksylitolu
  • 3/4 łyżeczki agaru

WYKONANIE KREMU
1. Nerkowce umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy przez około 40 minut.
2. Nerkowce odcedzamy z wody a następnie blendujemy je wraz z jogurtem kokosowym oraz olejem kokosowym (najlepiej za pomocą blendera kielichowego lub malaksera). Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki aby się schłodził (najlepiej na całą noc lub kilka godzin). To jest nasza baza na krem imitująca mascarpone 😉
3. Owoce leśne blendujemy na gładka masę. 
4. Zblendowane owoce, ksylitol oraz agar umieszczamy w garnuszku i dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym gazie przez około 7 minut (masa powinna bulgotać). Tak przygotowana masę owocową pozostawiamy do przestygnięcia.
5. Wcześniej zrobione, schłodzone mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy za pomocą miksera. Krótko – chcemy po prostu napowietrzyć masę. Do napowietrzonego mascarpone dodajemy łyżka po łyżce masę owocową (cały czas ubijając).
6. Tak przygotowany krem owocowy wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe. Ja przed nałożeniem kremu odcięłam „górkę” ciasta aby było ono równe.
7. Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc lub kilka godzin).
8. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *