Wegańskie placuszki z nektarynką oraz musem truskawkowo-miętowym

Składniki na około 4 placuszki.

składniki

  • 50g mąki z ciecierzycy (ewentualnie gryczanej)
  • mleko roślinne lub woda 
  • szczypta cynamonu
  • łyżka cukru/ksylitolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 nektarynki 
  • kilka listków mięty
  • 100g truskawek

WYKONANIE
1. Do miski przekładamy mąkę, cynamon, słodzik i dokładnie mieszamy.
2. Do tak przygotowanych suchych składników dodajemy powoli odrobinkę mleka lub wody i mieszamy. Płyn dolewamy do momentu uzyskania masy o konsystencji jogurtu.
3. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę nektarynkę i całość dokładnie mieszamy.
4. Placuszki smażymy na lekko natłuszczonej, dobrze rozgrzanej  patelni. Na początku pod przykryciem a po przewróceniu bez przykrycia.
5. W między czasie możemy przygotować mus. Truskawki, miętę oraz kilka łyżek mleka miksujemy na gładko.
6. Gotowe placuszki polewamy przygotowanym musem.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.