Składniki na około 4 placuszki.
składniki
- 50g mąki z ciecierzycy (ewentualnie gryczanej)
- mleko roślinne lub woda
- szczypta cynamonu
- łyżka cukru/ksylitolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 nektarynki
- kilka listków mięty
- 100g truskawek
WYKONANIE
1. Do miski przekładamy mąkę, cynamon, słodzik i dokładnie mieszamy.
2. Do tak przygotowanych suchych składników dodajemy powoli odrobinkę mleka lub wody i mieszamy. Płyn dolewamy do momentu uzyskania masy o konsystencji jogurtu.
3. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę nektarynkę i całość dokładnie mieszamy.
4. Placuszki smażymy na lekko natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni. Na początku pod przykryciem a po przewróceniu bez przykrycia.
5. W między czasie możemy przygotować mus. Truskawki, miętę oraz kilka łyżek mleka miksujemy na gładko.
6. Gotowe placuszki polewamy przygotowanym musem.
7. Smacznego!