Wegańskie placuszki z nektarynką oraz musem truskawkowo-miętowym

Składniki na około 4 placuszki.

składniki

  • 50g mąki z ciecierzycy (ewentualnie gryczanej)
  • mleko roślinne lub woda 
  • szczypta cynamonu
  • łyżka cukru/ksylitolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 nektarynki 
  • kilka listków mięty
  • 100g truskawek

WYKONANIE
1. Do miski przekładamy mąkę, cynamon, słodzik i dokładnie mieszamy.
2. Do tak przygotowanych suchych składników dodajemy powoli odrobinkę mleka lub wody i mieszamy. Płyn dolewamy do momentu uzyskania masy o konsystencji jogurtu.
3. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę nektarynkę i całość dokładnie mieszamy.
4. Placuszki smażymy na lekko natłuszczonej, dobrze rozgrzanej  patelni. Na początku pod przykryciem a po przewróceniu bez przykrycia.
5. W między czasie możemy przygotować mus. Truskawki, miętę oraz kilka łyżek mleka miksujemy na gładko.
6. Gotowe placuszki polewamy przygotowanym musem.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *