Wegańskie placuszki “twarogowe”

Niby klasyk, niby nie, ale moim zdaniem proste rozwiązania zawsze są dobre. Mimo tego, że osobiście uwielbiam zaszaleć w kuchni i upichcić coś z tysiąca składników i różnych smaków, to lubię też takie łatwe i szybkie przepisy. Gdzie nie ubrudzę mnóstwa naczyń i nie będę ich sprzątać z poirytowaniem. A jak jeszcze, to co przygotuję ma mnóstwo wartości odżywczych i witamin, to jestem najszczęśliwszym, najedzonym człowieczkiem na naszej planecie. Właśnie teraz, podczas pisania tego przepisu wpadłam na pewien pomysł. Gdy będę wstawiała tutaj zdrowe słodkości, zawsze postaram się analizować jeden super składnik, który użyłam do wykonania tego dania. Nie wiem, czy to co piszę ma sens, ale zaraz zobaczycie o co mi chodzi. Dzisiaj chciałabym wziąć pod lupę tofu. A więc zapraszam po ciekawostkę o tofu i super prosty przepis na moje ulubione placuszki śniadaniowe.

Tofu  jest jednym z lepszych źródeł pełnowartościowego białka na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. To znaczy, że zawiera łatwo przyswajalny komplet aminokwasów egzogennych, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tofu jest także źródłem wapnia, witamin z grupy B, soli mineralnych min. fosforu i żelaza.

składniki (na porcję ze zdjęcia)

  • 80g płatków owsianych
  • 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru
  • 90g naturalnego tofu
  • jeden banan
  • 200ml mleka sojowego
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka octu
  • + ulubione owoce do podania

WYKONANIE
1. Płatki owsiane, budyń, tofu, banan, mleko, olej umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę. Ciasto odstaw na 5 minut.
2. Dodaj sodę i zalej octem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej suchej patelni pod przykryciem. Gdy z wierzchu placuszki się zetną, przewróć je za pomocą widelca lub łopatki. Na drugiej stronie, smaż pancakesy bez przykrycia. Gotowe placki studź na kratce lub talerzu.
4. Udekoruj tym na co masz ochotę!


2 komentarze

  1. Doskonały pomysł na skupieniu się na jednym, wybranym składniku. Dla mnie szczególnie cenne, że na początek wybrałaś właśnie tofu. Jak pewnie wielu osobom, tofu kojarzyło mi się głównie z żarcikiem słownym: “Tofu? To fuuu…” Od dzisiaj już wiem, że tofu to fura cennych składników odżywczych. Dzięki:)
    PS. A placuszki wyglądają super – przymierzę się do nich w najbliższym czasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.