Wegańskie placuszki jogurtowo-bananowe

składniki na 1 dużą porcję lub dwie małe

  • 1 banan (około 120g)

  • 150g wegańskiego jogurtu (np. sojowy/owsiany/kokosowy)*

  • 80g mąki z ciecierzycy (ewentualnie mąki orkiszowej lub pszennej)**

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Opcjonalnie: dowolny słodzik wedle smaku (np. syrop klonowy/erytrytol/ksylitol)

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na placuszki (banan, jogurt, mąka, proszek do pieczenia oraz opcjonalnie słodzik) blekdnujemy na gładką masę. Ja używam do tego blendera ręcznego lub malaksera. Jeśli nie chcesz brudzić blendera – możesz rozgnieść banana za pomocą widelca na gładkie pure a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i porządnie wymieszać.
2. Patelnię o nieprzywieranym dnie porządnie rozgrzewamy. Placuszki smażymy na suchej patelni na złoto. Na początku pod przykryciem a po przewróceniu na drugą stronę bez przykrycia.
3. Ja placuszki podałam z posiekaną czekoladą oraz truskawkami.

Notatki
* Jeśli chodzi o wybór jogurtu – tak naprawdę zostawiam Wam dowolność. Z dietetycznego punku widzenia najwięcej białka (które daje nam sytość) zawiera jogurt sojowy, dlatego najbardziej go polecam. Jeżeli macie alergie na soję lub źle ją tolerujecie – możecie użyć jogurtu migdałowego, kokosowego lub owsianego. Jogurt migdałowy oraz kokosowy będą źródłem tłuszczów (przy czym zwróćmy uwagę przy jogurcie kokosowym na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych). Jogurt owsiany natomiast będzie głównie źródłem węglowodanów złożonych.
** Mąka z ciecierzycy – Jest naprawdę świetna! Dlatego jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to bardzo polecam 😉 Jej dużym plusem jest to, że kiedy używamy jej w wypiekach lub do zrobienia placuszków/omletów/naleśników – nie ma potrzeby dodawania jajka. Mąka z ciecierzycy doskonale radzi sobie z wiązaniem składników w trakcie pieczenie/smażenia. Dodatkowo to bardzo prosty sposób na przemycenie strączków w naszej diecie, które są prawdziwą bombą składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.