składniki
- 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
- 50g banana
- 80g ksylitolu/erytytolu
- 160g maki orkiszowej/owsianej
- 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub dowolnej skrobi (np. ziemniaczanej, z tapioki)
- 1/2 łyżeczki soli
WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
2. Banana, olej i mleko zmiksuj na gładkie puree i dodaj do suchych składników. Całość zagnieć na zwarte ciasto.
3. Od masy odrywaj kawałki (wielkości sporego orzecha włoskiego), formuj kuleczki, spłaszczaj i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz także rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 mm i wykrawać ciasteczka szklanką. W tym przypadku pamiętaj aby stolnice, wałek oraz ciasto oprószyć mąką aby łatwiej się wałkowało).
4. Piecz w 180 stopniach przez około 11 minut (gotowe ciasteczka powinny być lekko twardawe na wierzchu).
5. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystygnięcia.
składniki na krem
- 100g gorzkiej czekolady
- 30 ml dowolnego mleka
- ksylitol/erytrytol (wedle uznania, ja pominęłam)
WYKONANIE
1. Czekoladę, mleko i ewentualnie słodzik rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać). Całość dobrze wymieszaj oraz pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
2. Gęstym już kremem przełóż wystudzone ciasteczka.
3. Smacznego!