Wegańskie brownie krówkowe

Składniki na blaszkę o średnicy 16 cm

składniki

  • 10g lnu mielonego lub mąki lnianej (zmielonego siemienia lnianego) + 20g ciepłej wody
  • 30g kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 110g dowolnego mleka roślinnego
  • 125g mąki gryczanej lub orkiszowej lub pszennej
  • 40g oleju rzepakowego
  • 130g cukru trzcinowego lub kokosowego (lub ewentualnie ksylitolu)
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody

WYKONANIE
1. Siemię lniane zalewamy wodą i mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęsty “glutek” z siemienia.
2. W garnuszku umieszczamy posiekaną czekoladę, kakao, mleko oraz sól. Całość umieszczamy na małym gazie i podgrzewamy (cały czas mieszając) do momentu kiedy czekolada się rozpuści.
3. Czekoladową zawartość garnuszka dokładnie mieszamy z “glutkiem” z siemienia. Może być to ciężkie, ale z czasem całość powinna się dobrze wymieszać.
4. Do tak wymieszanej masy dodajemy olej oraz cukier. Całość ponownie mieszamy. Powinna nam powstać półgęsta, klejąca, momentami niejednorodna masa czekoladowa.
5. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z sodą a następnie dodajemy ją do naszej masy czekoladowej. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy za pomocą miksera. Powinniśmy otrzymać bardzo gęstą masę czekoladową.
6. Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez nie więcej niż 30 minut. Gotowe brownie powinno być lekko twardawe na wierzchu, ale pod uciskiem palca miękkie. Po schłodzeniu ciasto będzie miało idealną konsystencję.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.