Wegański torcik kinder bueno

składniki na spód

  • 85g nerkowców lub innych orzechów
  • 10g kakao
  • 40g masła orzechowego 
  • 20g miodu lub syropu klonowego

WYKONANIE SPODU
1.Nerkowce mielimy w młynku do kawy na drobną mąkę.
2.Do zmielonych nerkowców dodajemy wszystkie pozostałe składniki na spód i porządnie mieszamy tak aby uzyskać masę o konsystencji plasteliny.
3.Tak przygotowaną masą wykładamy spód blaszki o średnicy 16cm (który wcześniej został wyłożony papierem do pieczenia)

składniki na masę laskową

  • 100g kaszy jaglanej
  • 65g masła z orzechów laskowych
  • 100g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 300g stałej części puszki mleczka kokosowego albo mascarpone
  • 100g ksylitolu lub cukru

WYKONANIE MASY LASKOWEJ
1.Kaszę jaglaną przesypujemy do garnka i zalewamy 350g wody. Całość zagotowujemy. Kiedy woda zacznie się gotować na jej powietrzni pojawi się żółta pianą, którą wyjmujemy i wyrzucamy (to ona nadaje gorzki smak). Kaszę gotujemy pod pokrywką (nie mieszając) do momentu kiedy wchłonie ona cały płyn.
2.Ugotowaną kaszę blendujemy z wszystkimi pozostałymi składnikami na masę laskową.
3.Tak przygotowaną masę przekładamy na wcześniej uformowany spód.
4.Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki lub do momentu kiedy masa laskowa porządnie stężeje.

składniki na polewę

  • 100g czekolady deserowej
  • 2 pełne łyżki oleju rzepakowego

WYKOŃCZENIE
1.Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2.Tak przygotowaną, lekko wystudzoną czekoladą polewamy nasze całkowicie stężałe ciasto a następnie wkładamy jeszcze na chwilkę do lodówki aby czekolada stężała.
3.Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *