Wegański budyń z kaszy manny

Takie cuda na śniadanko! Zdrowe, pyszne i ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy wszystko razem zagotować, i tyle, nic więcej! Dodatkowo możesz podać je z czym sobie tylko wymarzysz, bo wszystko pasuje tutaj doskonale… czekolada, owoce, śmietanka, lody? Proszę bardzo!

składniki(na około 4 porcje)

  • 300ml ulubionego mleka roślinnego
  • 35g ksylitolu/erytrytolu/syropu klonowego
  • 50g kaszy manny
  • 20g ulubionego masła orzechowego

WYKONANIE
1. Mleko i słodzik zagotuj w małym garnuszku.
2. Dodaj kaszkę i mieszaj całość energicznie aż wszystko zgęstnieje.
3. Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj masło orzechowe i jeszcze raz zamieszaj.
4. Masę przełóż do małych kokilek (wysmarowanych tłuszczem) i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut, aż całość pięknie się zarumieni. UWAGA! jeżeli nie chcesz piec budyniu, możesz zamiast do piekarnika włożyć go do lodówki na całą noc. Efekt? tak samo pyszny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.