Wegańska tarta snickers

Przepis na formę o średnicy 20 cm.

składniki z spód czekoladowy

  • 140g mąki pszennej/orkiszowej

  • 100g margaryny roślinnej

  • 45g cukru pudru (lub zmielonego na puder ksylitolu/erytrytolu)

  • 20g kakao

  • szczypta soli

Składniki na masę orzechową

  • 150g skyru/jogurtu naturalnego lub waniliowego sojowego (ja używam z Alpro)

  • 100g masła orzechowego

  • 50g cukru/ksylitolu/erytrytolu

  • duża szczypta soli

  • 20g waniliowego proszku budyniowego

WYKONANIE SPODU CZEKOLADOWEGO ORAZ NADZIENIA ORZECHOWEGO
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych).
2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy.
4. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty (spód i boki). Spód nakłuwamy widelcem i całość wkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut. Ciasto powinno być porządnie zmrożone.
5. Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie orzechowe. W tym celu wszystkie składniki na masę orzechową (skyr, masło orzechowe, cukier, sól oraz proszek budyniowy) blendujemy na gładką masę.
6. Kiedy ciasto będzie schłodzone, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzony spód czekoladowy wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 12 minut. Po tym czasie tartę nadziewamy masą orzechową i równomiernie rozprowadzamy tak aby uzyskać równe nadzienie. Tartę z nadzieniem zostawiamy w piekarniku, jednak temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. Całość pieczemy przez 17 minut.
7. Po upieczeniu, tartę wyjmujemy z piekarnika i porządnie studzimy.

Składniki na karmel

  • 50g cukru trzcinowego

  • 50g masła orzechowego

  • 50g napoju sojowego

  • duża szczypta soli

  • garść posiekanych orzechów ziemnych

  • 10g oleju kokosowego

WYKONANIE KARMELU
1. Cukier trzonowy, masło orzechowe, napój sojowy oraz sól umieszczamy w garnuszku i dokładnie mieszamy. Całość umieszczamy na średnim ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając do zagotowania. Mieszamy i gotujemy na niskim ogniu do momentu kiedy całość porządnie zgęstnieje. Może potrwać to około 10 minut.
2. Kiedy karmel zgęstnieje dodajemy olej kokosowy i całość porządnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy ziemne i ponownie mieszamy do połączenia składników.
3. Tak przygotowany karmel rozprowadzamy na wierchu tarty. Całość wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia.
4. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.