
Przepis na formę o średnicy 20 cm.
składniki z spód czekoladowy
140g mąki pszennej/orkiszowej
100g margaryny roślinnej
45g cukru pudru (lub zmielonego na puder ksylitolu/erytrytolu)
20g kakao
szczypta soli
Składniki na masę orzechową
150g skyru/jogurtu naturalnego lub waniliowego sojowego (ja używam z Alpro)
100g masła orzechowego
50g cukru/ksylitolu/erytrytolu
duża szczypta soli
20g waniliowego proszku budyniowego
WYKONANIE SPODU CZEKOLADOWEGO ORAZ NADZIENIA ORZECHOWEGO
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych).
2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy.
4. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty (spód i boki). Spód nakłuwamy widelcem i całość wkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut. Ciasto powinno być porządnie zmrożone.
5. Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie orzechowe. W tym celu wszystkie składniki na masę orzechową (skyr, masło orzechowe, cukier, sól oraz proszek budyniowy) blendujemy na gładką masę.
6. Kiedy ciasto będzie schłodzone, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzony spód czekoladowy wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 12 minut. Po tym czasie tartę nadziewamy masą orzechową i równomiernie rozprowadzamy tak aby uzyskać równe nadzienie. Tartę z nadzieniem zostawiamy w piekarniku, jednak temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. Całość pieczemy przez 17 minut.
7. Po upieczeniu, tartę wyjmujemy z piekarnika i porządnie studzimy.
Składniki na karmel
50g cukru trzcinowego
50g masła orzechowego
50g napoju sojowego
duża szczypta soli
garść posiekanych orzechów ziemnych
10g oleju kokosowego
WYKONANIE KARMELU
1. Cukier trzonowy, masło orzechowe, napój sojowy oraz sól umieszczamy w garnuszku i dokładnie mieszamy. Całość umieszczamy na średnim ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając do zagotowania. Mieszamy i gotujemy na niskim ogniu do momentu kiedy całość porządnie zgęstnieje. Może potrwać to około 10 minut.
2. Kiedy karmel zgęstnieje dodajemy olej kokosowy i całość porządnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy ziemne i ponownie mieszamy do połączenia składników.
3. Tak przygotowany karmel rozprowadzamy na wierchu tarty. Całość wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia.
4. Smacznego!


Czy na ten karmel to musi być mleko sojowe? Czy może być inne roślinne?
Jak najbardziej może być inne mleko roślinne 🙂