
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to dla mnie prawdziwy symbol wiosny i nadchodzącego lata. Ze względu na alergie pokarmowe, wiele osób nie może jeść tradycyjnego nabiału, ale z tym przepisem chciałam pokazać, że można zrobić wspaniały roślinny twarożek na bazie pestek słonecznika. Jest pyszny, delikatny i bardzo odżywczy. Pestki słonecznika są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witamine E, A oraz przeciwutleniacze.
Składniki
100g pestek słonecznika
około 40g wody
sok z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki soli
dodatkowo: szczypiorek oraz rzodkiewka
WYKONANIE
1. Nasiona słonecznika przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem sporo ponad jego powierzchnię i odstawiamy na 30 minut.
2. Po tym czasie wodę odlewamy a pestki słonecznika dokładnie przecedzamy i umieszczamy w wysokim naczyniu lub misie malaksera. Do pestek słonecznika dodajemy 40g wody, sok z cytryny oraz sól. Całość blendujemy jak najdokładniej, do uzyskania gładkiego twarożku. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej wody.
3. Opcjonalnie do twarożku dodajemy posiekaną rzodkiewkę oraz szczypiorek. Przed podaniem można polać odrobiną oliwy z oliwek.
4. Smacznego!
