Twarożek ze słonecznika z rzodkiewką i szczypiorkiem

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to dla mnie prawdziwy symbol wiosny i nadchodzącego lata. Ze względu na alergie pokarmowe, wiele osób nie może jeść tradycyjnego nabiału, ale z tym przepisem chciałam pokazać, że można zrobić wspaniały roślinny twarożek na bazie pestek słonecznika. Jest pyszny, delikatny i bardzo odżywczy. Pestki słonecznika są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witamine E, A oraz przeciwutleniacze.

Składniki

  • 100g pestek słonecznika

  • około 40g wody

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1/4 łyżeczki soli

  • dodatkowo: szczypiorek oraz rzodkiewka

WYKONANIE
1. Nasiona słonecznika przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem sporo ponad jego powierzchnię i odstawiamy na 30 minut.
2. Po tym czasie wodę odlewamy a pestki słonecznika dokładnie przecedzamy i umieszczamy w wysokim naczyniu lub misie malaksera. Do pestek słonecznika dodajemy 40g wody, sok z cytryny oraz sól. Całość blendujemy jak najdokładniej, do uzyskania gładkiego twarożku. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej wody.
3. Opcjonalnie do twarożku dodajemy posiekaną rzodkiewkę oraz szczypiorek. Przed podaniem można polać odrobiną oliwy z oliwek.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.