Truskawkowy sernik Milka

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • 1/2 fasoli z puszki (120g)
  • połowa banana
  • jajko
  • 15g kakao
  • 40g ksylitolu/erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25g mąki gryczanej/owsianej/orkiszowej
  • 3 kropelki aromatu śmietankowego/waniliowego

WYKONANIE SPODU
0. Fasole bardzo porządnie wypłucz pod zimną wodą.
1. Wszystkie mokre składniki zmiksuj na jednolitą masę a następnie dodaj do nich suche i ponownie całość zmiksuj.
2. Tak przygotowaną masę przełóż do blaszki (cienko wysmarowanej olejem) i piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. Gotowe ciasto powinno lekko urosnąć oraz popękać na wierzchu. Aby sprawdzić czy ciasto nie jest surowe w środku, wsadź w jego środek wykałaczkę – nie powinny zostać na niej żadne kawałki ciasta.
3. Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia.

składniki na masę truskawkową

  • 350g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 15g żelatyny
  • 65g ksylitolu/erytrytolu
  • 250g twarogu

WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ
1. Żelatynę zalej 5 łyżkami wody i odstaw na około 5 minut do całkowitego napęcznienia.
2. Truskawki i cukier umieść w garnuszku i powoli podgrzewaj aby truskawki się rozmroziły. Gdy truskawki będą już miękkie zmiksuj je na gładki mus. 
3. Tak przygotowany mus doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka sekund aby upewnić się, ze jest naprawdę gorący.
4. Teraz mus zdejmij z ognia i dodaj do niego napęczniałą żelatynę i całość bardzo dokładnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
5. Na koniec do musu dodaj twaróg i całość porządnie zblenduj na gładką truskawkową masę.
6. Tak przygotowaną masę wylej na wystudzony spód czekoladowy.
7. Całość włóż do lodówki na kilka godzin lub do momentu aż żelatyna całkowicie stężeje.

składniki na polewę

  • 100g czekolady
  • 40ml mleka

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę i mleko rozpuść w kapieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
3. Tak przygotowaną czekoladę wylej na wierzch ciasta. Całość włóż do lodówki aby czekolada całkowicie zastygła.
4. Smacznego!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *