Torcik lodowy Kinder Bueno

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • 30g wafli ryżowych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 70g masła orzechowego

WYKONANIE SPODU
1. Wafle porządnie, drobno pokrusz a następnie dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę oraz masło orzechowe. Całość porządnie zagnieć.
2. Tak przygotowana masą wyłóż spód swojej blaszki (najłatwiej będzie ci to zrobić zwilżonymi dłońmi a następnie wyrównać wszystko natłuszczoną łyżką). 
2. Tak przygotowany spód włóż do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej.

składniki na masę orzechową

  • 80g orzechów laskowych
  • stała część z jednej puszki mleczka kokosowego*
  • 20g oleju kokosowego
  • 60g ksylitolu/erytrytolu

*Aby uzyskać śmietankę kokosową wkładamy puszkę mleczka kokosowego (o zawartości kokosa powyżej 82%) do lodówki na całą noc. Po tym czasie otwieramy puszkę. Mleczko powinno rozdzielić się na dwie warstwy. Górna, twarda część to właśnie śmietanka kokosowa a dolna, płynna – to woda kokosowa. Jeśli mogę polecić któreś mleczko kokosowe to zdecydowanie wybrałabym to z Lidla. Tak naprawdę tylko z tego mi ZAWSZE wychodzi, więc naprawdę polecam. Biorę za nie pełną odpowiedzialność.

WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ
1. Orzechy laskowe wsyp na patelnię, przykryj przykrywką i praż na najwyższej mocy palnika od czasu do czasu mieszając, aby zarumieniły się z każdej strony. Gotowe, odpowiednio podprażone orzechy powinny być bardzo mocno rumiane. 
2. Tak przygotowane orzechy umieść na środku lnianej ściereczki i ocieraj nią tak, aby z orzechów zeszła większa ilość skórki (nie musi to być to zrobione perfekcyjnie).  
3. Stałą część mleczka kokosowego, orzechy, olej oraz słodzik włóż do średniego garnuszka i powoli zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Podgrzewaj tak aż do rozpuszczenia się mleczka kokosowego oraz oleju.
4. Teraz zblenduj całość na jednolitą masę (najlepiej w blenderze kielichowym. Jednak jeżeli masz tylko ręczny – najlepiej umiećć wszystko w wysokim naczyniu i blenduj zaczynając od najniższych obrotów. Następnie zwiększaj powoli obroty).
5. Zblendowaną masę wylej na schłodzony spód i włóż do zamrażalnika na całą noc, aż masa całkowicie się zmrozi.

składniki na polewę czekoladową

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50ml dowolnego mleka

WYKONANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ
1. Mleko i czekoladę rozpuść w kapieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
3. Czekoladę pozostaw do przestygnięcia (nie zastygnięcia).
4. Tak przestudzoną czekoladę wylej na całkowicie zamrożone ciasto. Całość wstaw do zamrażalki aż czekolada całkowicie zastygnie.

UWAGA!
1. Deser przechowuj w zamrażalce.
2. 10 minut przed pokrojeniem lub podaniem deseru wyjmij go z zamrażalki i poczekaj aż lekko się rozmrozi aby łatwiej było ci go pokroić.
3. Ja kroiłam torcik dużym nożem do krojenia chleba.
4. Najłatwiej będzie jak pokroisz cały torcik za jednym razem a póżniej będziesz wyjmował z zamrażalki pojedyncze porcje 😉

9 komentarzy

    • Myśle ze mogłabyś zdobić tak: zamiast śmietanki kokosowej dać zwykle mleko kokosowe/ryżowe/dowolne i zamiast oleju kokosowego dodać około 100g pasty kokosowej

  1. Fajnie, że są wyszukiwarki internetowe i takie portale w sieci jak Twój. Jest merytoryczny i lekko zabawny. Widać, że wkładasz wiele serca w każdy post. Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.