Ja w swoich wypiekach zawsze stawiam na prostotę i przede wszystkim smak. Nie ukrywam, że przy tiramisu jest trochę zamieszania, ponieważ na krem składa się wiele składników. Nie każdy ma tyle chęci i czasu, żeby przygotować to ciasto z oryginalnej receptury, więc postanowiłam zrobić takie ciasto specjalnie dla Ciebie w prostszej wersji. Mimo tego że przepis jest naprawdę łatwy – nie korzystałam w nim z kupnych biszkoptów – upiekłam je sama. Zobaczysz, że wyjdzie przepyszne!
*ja użyłam ryżowej, ale jeśli masz ochotę zastąp ją kukurydzianą lub pszenną.
WYKONANIE BISZKOPTU
1.Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
2.Do białek dodaj cukier i ubijaj jeszcze około 2 minut.
3. Do białek dodaj żółtka i przesianą mąkę.
4.Wszystko jeszcze raz zmiksuj na niskich obrotach.
5.Masę przełóż do prostokątnej formy (30×25) wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Piecz 20min w 180 stopniach.
7.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź
- Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej ( zobacz jak wykonać krok po kroku kąpiel wodą TUTAJ).
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywną masę i dodaj do niej czekoladę (ważne aby nie była gorąca, zwróć uwagę by dokładnie ją przestudzić).
- Całość jeszcze raz ubij aby powstała aksamitna masa.
WYKONANIE
1. Do kawy dodaj amaretto i całość wymieszaj.
2. Biszkopt przekrój na dwa, jednakowe prostokąty.
3.Jeden z biszkoptów wyłóż do mniejszej blaszki (najlepiej aby miała podobne wymiary do biszkoptu, ponieważ wszystko lepiej będzie się trzymało. Ja użyłam małego naczynia żaroodpornego)>
4. Biszkopt nasącz kawą.
5. Teraz wyłóż połowę kremu i posyp wierzch (przez drobne sitko) kakao.
6. Na warstwę kakao połóż drugi biszkopt, nasącz go resztą kawy i wyłóż pozostały krem.
7. Całość posyp (przez drobne sitko) kakao.
8.Gotowe!