Tartaletki z kremem truskawkowym oraz konfiturą jagodową

Przepis na tartę o średnicy 20 cm lub na 8 małych tartaletek.

składniki na ciasto kruche

  • 220g mąki gryczanej/orkiszowej jasnej/pszennej
  • 100g jogurtu kokosowego (koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • 80g ksylitolu
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g gładkiego masła orzechowego
  • 50g zmielonych na mąkę migdałów
  • 10g kakao

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie mokre składniki blendujemy lub mieszamy na gładką masę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi i porządnie zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli masa będzie zbyt sucha – dodajemy więcej jogurtu.
3. Ciasto wkładamy na 15 minut do lodówki.
4. Schłodzonym ciastem wykładamy foremki do tartaletek lub formę na jedną dużą tartę, nakłuwamy je widelcem a następnie jeszcze raz wkładamy do lodówki na około 30 minut lub do zamrażalki na 15 minut.
5. Tartę pieczemy w 200 stopniach przez około 17 minut (jeśli robimy jedną, dużą tartę) lub przez 14 minut (jeśli robimy małe tartaletki)

składniki na krem truskawkowy

  • 200g nerkowców*
  • 400g truskawek (świeżych lub mrożonych rozmrożonych)
  • 200g gęstej części z puszki mleczka kokosowego
  • 40g ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki agar-agar

WYKONANIE
1.Nerkowce umieszczamy w garnuszku z wodą i gotujemy przez około 30 minut.
2.Tak ugotowane, odcedzone nerkowce blendujemy na gładką masę za pomocą blendera kielichowego.
1.Truskawki blendujemy na gładkie pure a następnie przelewamy je do małego rondelka.
2.Do truskawek dodajemy agar i porządnie mieszamy – tak aby agar połączył się z truskawkami.
3.Teraz dodajemy śmietankę kokosową oraz ksylitol i całość stawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 8 minut (mieszając co jakiś czas). Zawartość garnuszka powinna lekko bulgotać.
4. Teraz zawartość garnuszka blendujemy z pastą z nerkowców – jak najdokładniej aby uzyskać gładką masę.
5. Gotową masę wylewamy do formy, na wcześniej przygotowany spód. 
6. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby krem porządnie stężał. 

składniki na konfiturę jagodową

  • szklanka mrożonych jagód
  • łyżka ksylitolu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka nasion chia

WYKONANIE KONFITURY
1. Jagody, ksylitol oraz sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu, pod przykryciem podgrzewamy – do momentu kiedy jagody całkowicie się rozpuszczą i puszczą sok. 
2. Teraz do jagód dodajemy nasiona chia. Całość mieszamy i podgrzewamy (juz bez przykrywki) do momentu kiedy konfitura stanie się gęsta (około 10 minut).
3. Przestudzoną konfiturę przekładamy na schłodzoną tartę. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy konfitura się schłodzi.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.