Tarta z frangipane migdałowym, kremem czekoladowym, laskowym i owocami

Przepis na okrągłą blaszkę do tarty o średnicy 20cm

składniki na spód

  • 75g oleju kokosowego lub dobrej jakości margaryny
  • 45g zmielonego na puder ksylitolu
  • 150g mąki orkiszowej jasnej*
  • 15g kakao
  • 2-3 łyżki wody

*Zamiast mąki orkiszowej możesz użyć mąki gryczanej, ale wtedy najlepiej zamiast oleju kokosowego użyć margaryny roślinnej

WYKONANIE
1. Olej kokosowy wraz z cukrem rozcieramy za pomocą łyżki. Chodzi o to aby olej nie był zbity/nie miał grudek, chcemy połączyć go wraz z cukrem pudrem i otrzymać gęstą, jednolitą konsystencję. Jeśli będzie Ci ciężko utrzeć olej kokosowy – możesz lekko go ocieplić.
2. Do tak przygotowanego oleju kokosowego dodajemy mąkę, kakao i wodę. Całość razem zagniatamy (najlepiej z założonymi rękawiczkami np. lateksowymi). Jeśli ciasto będzie zbyt kruche – dodajemy więcej wody (nie dużo – po jednej łyżce). Powinnismy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
3. Tak przygotowane ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkujemy na ciasto o grubości 0,5 mm.
4. Tak rozwałkowane ciasto wkładamy do lodówki na około 10 minut aby stało się bardziej sztywne. 
5. Tak schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty.
6. Całość umieszczamy w zamrażalce na około 20 minut aby ciasto się całkowicie schłodziło.
7. W tym czasie przygotowujemy migdałowe frangipane.

składniki na migdałowe frangipane

  • 35g dobrej jakości margaryny*
  • 50g cukru
  • 20g mąki orkiszowej lub gryczanej
  • 2g mąki ziemniaczanej
  • 40g aquafaby**
  • 80g mielonych na mąkę migdałów
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 kropelki aromatu migdałowego

*margarynę możesz zastąpić mieszanką: 25g rozpuszczonego oleju kokosowego i ciepłej 10g wody
**aquafaba to płyn z puszki lub słoika z ciecierzycą. Możesz ją ewentualnie zastąpić mlekiem roślinnym np. sojowym.

WYKONANIE FRANGIPANE
1. Margarynę rozpuszczamy.
2. Do rozpuszczonej margaryny dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki porządnie się połączą.
3. Teraz piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
4.Wierzch schłodzonej tarty wykładamy papierem do pieczenia i na ten papier wysypujemy suchy groch/fasolę lub inne ziarna aby obciążyć spód tarty. W ten sposób spód zachowa odpowiedni kształt podczas pieczenia.
5. Tak przygotowaną tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 13 minut. Po tym czasie tarte wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier do pieczenia oraz ziarna. 
6. Teraz tartę nadziewamy wcześniej przygotowanym frangipane i całość ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30 minut lub do pięknego zarumienienia.
7. Upieczoną tartę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem czekoladowy

  • 100g prażonych orzechów laskowych
  • 150g jogurtu kokosowego
  • 40g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 130g gorzkiej czekolady

WYKONANIE
1. Orzechy laskowe, jogurt kokosowy, sól oraz ksylitol umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy na gładką masę.
2. Do porządnie zblendowanej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę i całość jeszcze raz blendujemy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
3. Masę czekoladową wykładamy na warstwę migdałową. Tartę chowamy do lodówki na całą noc.
4. Ja dodatkowo tartę udekorowałam kremem laskowym oraz świeżymi owocami.
5. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *