Tarta z kremem pomarańczowym (bez pieczenia)

Przepis na dużą blaszkę o średnicy 24 cm lub 10 małych tartaletek

składniki na spód

  • 70g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 110g daktyli (namoczonych przez noc w wodzie)
  • 180g migdałów
  • 70g płatków owsianych
  • 70g wiórek kokosowych
  • skórka starta z 1 pomarańczy

WYKONANIE SPODU
1. Daktyle (odsączone z wody) blendujemy na gładką masę. Najlepiej aby daktyle były lekko ciepłe.
2. Do daktyli dodajemy olej kokosowy oraz skórkę pomarańczową i całość porządnie blendujemy ( jeśli daktyle nie były ciepłe – masa może wydawać się zważona, ale to nic nie szkodzi).
3. Migdały, wiórki kokosowe oraz  płatki owsiane mielimy na drobną mąkę za pomocą młynka do kawy. Jeśli nie macie dobrego młynka – możecie zamiast tych 3 składników użyć gotowej mąki migdałowej lub arachidowej lub mielonych orzechów laskowych (dostępne np. w Lidlu lub Krukam).
4. Do masy daktylowej dodajemy zmielone płatki, migdały oraz wiórki a następnie całość zagniatamy (polecam robić to rękawiczkami lateksowymi – wtedy ciasto się nie klei do rąk 😉
5. Ciasto przykrywamy i  wkładamy do lodówki na około 20 minut.
6. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty (jeśli nie macie formy do tarty – możecie wyłożyć dno oraz boki do połowy zwykłej foremki lub po prostu samo dno zwykłej okrągłej lub kwadratowej blaszki).
7. Całość wkładamy do lodówki na czas zrobienia kremu.

składniki na krem

  • 150g nerkowców
  • 150g gęstej części z puszki mleczka kokosowego
  • 55g ksylitolu
  • 65g oleju kokosowego
  • szczypta soli oraz cynamonu
  • skórka otarta z 2 pomarańczy*

*aby skórkę łatwiej było otrzeć – wybierzcie tę twardą, jędrną. Ocieramy ją bardzo płytko, tylko pomarańczową, wierzchnią warstwę skórki – ta biała, pod spodem jest gorzka.

WYKONANIE
1. Nerkowce wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Namoczone nerkowce mielimy w malakserze lub blenderze kielichowym na gładką masę. Jeśli nie masz dobrego blendera możesz użyć gotowej pasty z orzechów nerkowca.
2. Śmietankę kokosową, sól, cynamon oraz ksylitol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu kiedy śmietanka się rozpuści.
3. Zawartość garnuszka dodajemy do pasty z nerkowców a następnie całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Na koniec dodajemy rozpuszczony olej kokosowy oraz skórkę pomarańczową i ostatni raz całość blendujemy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
5. Tak przygotowany krem wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
6. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc lub do momentu kiedy krem pomarańczowy porządnie stężeje.
7. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
8. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.