Tarta z kremem piernikowo-dyniowym oraz karmelem migdałowym

Przepis na tartę o średnicy 16 cm.

składniki na spód

  • 90g mąki orkiszowej jasnej (lub gryczanej lub pszennej)

  • 25g zmielonego na puder ksylitolu (lub cukru pudru)

  • 6g kakao

  • 45g dobrej jakości margaryny (ja używam od Wegesiostry)

  • szczypta cynamonu oraz soli

WYKONANIE KRUCHEGO SPODU
1. Wszystkie składniki na kruchy spód umieszczamy w malakserze z ostrzem w kształcie litery S. Jeśli nie macie takiego blendera możecie wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przekładamy masę do miski i porządnie zagniatamy. Z masy formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienkie ciasto. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę lub ring do tarty. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
3. Tartę pieczemy przez 15 minut i zostawiamy do wystudzenia.

KREM PIERNIKOWO-DYNIOWY

  • 60g masła orzechowego

  • 140g napoju roślinnego (u mnie sojowe)

  • 60g ksylitolu lub cukru

  • 20g proszku budyniowego waniliowego

  • 70g puree z dyni (czyli upieczona a następnie zblendowana na gładko dynia)

  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

WYKONANIE KREMU PIERNIKOWO-DYNIOWEGO
1. W wysokim naczyniu zblendować wszystkie składniki na gładka masę. Przełożyć do rondelka a następnie podgrzewać na średniej mocy palnika cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia (cały czas mieszając), zmniejszyć ognień i gotować jeszcze przez chwile do momentu kiedy masa porządnie zgęstnieje.
2. Gęstą masę wyłożyć na całkowicie wystudzony kruchy spód. Włożyć do lodówki na całą noc.

składniki na polewę czekoladową

  • 50g gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Tak przygotowaną czekoladą polewamy ciasto a następnie wkładamy do lodówki do momentu kiedy czekolada zastygnie.

SKŁADNIKI NA KARMEL MIGDAŁOWY

  • 100g napoju roślinnego (u mnie sojowy waniliowy)

  • 80g masła migdałowego 100%

  • 60g ksylitolu lub cukru

WYKONANIE KARMELU
1. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Całość umieszczamy na średnim ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Gotujemy do momentu kiedy karmel znacznie zgęstnieje. Zajmie to około 15 minut. Tak przygotowanym karmelem dekorujemy tartę.
2. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.