Przepis na tartę o średnicy 16 cm.
składniki na spód
90g mąki orkiszowej jasnej (lub gryczanej lub pszennej)
25g zmielonego na puder ksylitolu (lub cukru pudru)
6g kakao
45g dobrej jakości margaryny (ja używam od Wegesiostry)
szczypta cynamonu oraz soli
WYKONANIE KRUCHEGO SPODU
1. Wszystkie składniki na kruchy spód umieszczamy w malakserze z ostrzem w kształcie litery S. Jeśli nie macie takiego blendera możecie wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przekładamy masę do miski i porządnie zagniatamy. Z masy formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienkie ciasto. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę lub ring do tarty. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
3. Tartę pieczemy przez 15 minut i zostawiamy do wystudzenia.
KREM PIERNIKOWO-DYNIOWY
60g masła orzechowego
140g napoju roślinnego (u mnie sojowe)
60g ksylitolu lub cukru
20g proszku budyniowego waniliowego
70g puree z dyni (czyli upieczona a następnie zblendowana na gładko dynia)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
WYKONANIE KREMU PIERNIKOWO-DYNIOWEGO
1. W wysokim naczyniu zblendować wszystkie składniki na gładka masę. Przełożyć do rondelka a następnie podgrzewać na średniej mocy palnika cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia (cały czas mieszając), zmniejszyć ognień i gotować jeszcze przez chwile do momentu kiedy masa porządnie zgęstnieje.
2. Gęstą masę wyłożyć na całkowicie wystudzony kruchy spód. Włożyć do lodówki na całą noc.
WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Tak przygotowaną czekoladą polewamy ciasto a następnie wkładamy do lodówki do momentu kiedy czekolada zastygnie.
SKŁADNIKI NA KARMEL MIGDAŁOWY
100g napoju roślinnego (u mnie sojowy waniliowy)
80g masła migdałowego 100%
60g ksylitolu lub cukru
WYKONANIE KARMELU
1. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Całość umieszczamy na średnim ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Gotujemy do momentu kiedy karmel znacznie zgęstnieje. Zajmie to około 15 minut. Tak przygotowanym karmelem dekorujemy tartę.
2. Smacznego!