Tarta pistacjowa z kremem patissiere, borówkami i miętą

Składniki na tartę o średnicy 20 cm

składniki na kruchy spód

  • 75g oleju kokosowego lub dobrej jakości margaryny
  • 45g zmielonego na puder ksylitolu
  • 150g mąki orkiszowej jasnej*
  • 2 łyżki wody

*Zamiast mąki orkiszowej możesz użyć mąki gryczanej, ale wtedy najlepiej zamiast oleju kokosowego użyć margaryny roślinnej

WYKONANIE
1. Olej kokosowy wraz z cukrem rozcieramy za pomocą łyżki. Chodzi o to aby olej nie był zbity/nie miał grudek, chcemy połączyć go wraz z cukrem pudrem i otrzymać gęstą, jednolitą konsystencję. Jeśli będzie Ci ciężko utrzeć olej kokosowy – możesz lekko go ocieplić.
2. Do tak przygotowanego oleju kokosowego dodajemy mąkę oraz wodę. Całość razem zagniatamy (najlepiej z założonymi rękawiczkami np. lateksowymi). Jeśli ciasto będzie zbyt kruche – dodajemy więcej wody. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
3. Tak przygotowane ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkujemy na ciasto o grubości 0,5 mm.
4. Tak rozwałkowane ciasto wkładamy do lodówki na około 15 minut aby stało się bardziej sztywne.
5. Tak schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty. Spód ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
6. Całość umieszczamy w zamrażalce na około 20 minut aby ciasto się całkowicie schłodziło.
7. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut lub do lekkiego, złotego zarumienienia. Upieczoną tarte pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


składniki na krem pistacjowy

  • 50g pistacji
  • 75g jogurtu kokosowego
  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 25g ksylitolu

WYKONANIE
1. W blenderze kielichowym umieszczamy pistacje,  jogurt kokosowy oraz cukier puder. Całość blendujemy na idealnie gładką masę.
2. Na koniec dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i całość ponownie blendujemy do momentu kiedy wszystkie składniki porządnie się połączą.
3. Tak przygotowany krem wykładamy na kruchy spód i wkładamy do lodówki lub zamrażalki aby krem pożądnie stężał.


składniki na krem patissiere

  • 50g aquafaby
  • 20g proszku budyniowego
  • 100g mleka sojowego
  • 20g ksylitolu
  • 25g dobrej jakości margaryny (ewentualnie 10g oleju kokosowego)
  • 1/2 łyżeczki ziarenek wanilii

WYKONANIE
1. Mleko, ksylitol oraz wanilię umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu kiedy cukier się rozpuści.
2. W wysokim naczyniu ubijamy aqafabę  na puszystą masę. Kiedy aqafaba będzie puszysta – dodajemy proszek budyniowy i ponownie ubijamy aby składniki się połączyły.
3. Do aqafaby dodajemy podgrzane mleko i całość razem krótko ubijamy.
4. Aqafabę wraz z mlekiem z powrotem przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Całość gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu kiedy masa zgęstnieje.
5. Do ciepłej, zgęstniałej już masy dodajemy margarynę/olej kokosowy a następnie całość mieszamy do całkowitego jej/jego rozpuszczenia.
6. Tak przygotowaną masę wykładamy na krem pistacjowy. Całość wkładamy do lodówki na całą noc aby oba kremy porządnie stężały.
7. Tuż przed podaniem tartę możemy udekorować owocami, miętą oraz pistacjami.
8. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.