Tarta mango

składniki na kruchy spód

  • 75g oleju kokosowego
  • 45g zmielonego na puder ksylitolu
  • 150g mąki orkiszowej jasnej*
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki wody

*Zamiast mąki orkiszowej możesz użyć mąki gryczanej, ale wtedy najlepiej zamiast oleju kokosowego użyć margaryny roślinnej

WYKONANIE
1. Olej kokosowy wraz z cukrem rozcieramy za pomocą łyżki. Chodzi o to aby olej nie był zbity/nie miał grudek, chcemy połączyć go wraz z cukrem pudrem i otrzymać gęstą, jednolitą konsystencję. Jeśli będzie Ci ciężko utrzeć olej kokosowy – możesz lekko go ocieplić.
2. Do tak przygotowanego oleju kokosowego dodajemy mąkę, wodę oraz skórkę pomarańczową. Całość razem zagniatamy (najlepiej z założonymi rękawiczkami np. lateksowymi). Jeśli ciasto będzie zbyt kruche – dodajemy więcej wody. Powinnismy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
3. Tak przygotowane ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkujemy na ciasto o grubości 0,5 mm.
4. Tak rozwałkowane ciasto wkładamy do lodówki na około 15 minut aby stało się bardziej sztywne.
5. Tak schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty. Spód ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
6. Całość umieszczamy w zamrażalce na około 20 minut aby ciasto się całkowicie schłodziło.
7. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut lub do lekkiego, złotego zarumienienia. Upieczoną tarte pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

SKŁADNIKI NA MUS MANGO

  • 150g nerkowców
  • 390g mango (świeżego, mrożonego rozmrożonego, lub puree mango)
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 5g agaru + 90g wody

WYKONANIE
1. Nerkowce umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy.
2. W blenderze kielichowym umieszczamy: ciepłe nerkowce, mango, sok z cytryny oraz sól. Całość blendujemy na idealnie gładką masę. W tym momencie możemy spróbować masę. Jeśli będzie za mało słodka – możemy dodać np. ksylitolu.
3. W małej patelni umieszczamy agar oraz wodę. Całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy agar całkowicie wymiesza się z wodą. Całość podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając (najlepiej silikonową szpatułką) do momentu kiedy masa zgęstnieje a konsystencją będzie przypominała gęsty budyń. Masa powinna lekko bulgotać.
4. Zawartość patelni dodajemy do wcześniej zblendowanej masy z nerkowców. Całość jeszcze raz blendujemy do momentu aż wszystkie składniki bardzo dokładnie się połączą.
5. Tak przygotowana masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Tartę wkładamy na całą noc do lodówki.
6. Ja przed podaniem tartę udekorowałam kremem jagodowym, kremem mango, pomarańczą, migdałami oraz miętą.
7. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *