Tarta kinder Country

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • jajko
  • 100g mąki gryczanej/orkiszowej/owsianej
  • 35g oleju kokosowego
  • 30g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g kakao
  • 1/3 łyżeczki soli

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki porządnie zagnieć (Gdyby ciasto było zbyt kruche dodaj więcej oleju lub mleka). Ciasto włóż do lodówki na około 15 minut.
3. Tak  schłodzone ciasto rozwałkuj (ja polecam wałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
4. Blaszkę wyłóż rozwałkowanym ciastem (dno oraz brzegi – tak aby powstała taka miseczka, którą napełnimy kremem).
5. Tarte piecz w 180 stopniach przez około 14 minut a następnie pozostaw do całkowitego przestudzenia.

składniki na krem

  • 250g twarogu
  • 100ml mleka
  • 70g ksylitolu/erytrytolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 kropelki aromatu śmietankowego
  • 30g orkiszu preparowanego lub pokruszonych wafli ryżowych

WYKONANIE KREMU
1. Żelatynę zalej wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko zagotuj krótko ze słodzikiem.
3. Wrzące już mleko zdejmij z ognia (nie może już się gotować) i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu zblenduj na jednolitą masę twaróg, gorące mleko oraz aromat.
5. Na koniec dodaj orkisz lub wafle i porządnie wymieszaj.
6. Tak przygotowaną masę wylej na wystudzony spód i włóż do lodówki aż krem całkowicie stężeje.

składniki na polewę

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 40ml mleka

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać). Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
2. Tak przygotowaną czekoladą polej wierzch stężałego już ciasta i ponownie wstaw do lodówki do momentu kiedy czekolada stężeje .
3. Smacznego!

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.