Tarta (bez pieczenia) z karmelem, owocami i śmietanką

Składniki na blaszkę o średnicy 16cm lub 4 małe kokilki.

składniki na spód

  • 120g orzeszków ziemnych
  • 30g syropu klonowego/miodu
  • 45g masła orzechowego

WYKONANIE SPODU
1. Orzechy mielimy w młynku do kawy lub mikserze do uzyskania mąki orzechowej.
2. Mąkę orzechową łączymy z pozostałymi składnikami na spód i całość zagniatamy do uzyskania masy o konsystencji plasteliny. Gdyby masa była zbyt mokra dodajemy więcej mąki orzechowej a gdyby była zbyt sucha – więcej masła orzechowego.
3. Tak przygotowaną masą  wyklejamy blaszkę (o średnicy 16 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub 4 małe kokilki, kubeczki, słoiczki. Wyklejamy spód oraz brzegi foremki, tak aby powstała taka miseczka, którą później napełnimy karmelem.
4. Tak przygotowane tarty wkładamy do lodówki bądź zamrażalki na czas wykonania karmelu.

składniki na karmel

  • 30g masła orzechowego
  • 40g ksylitolu/cukru
  • 70g dowolnego mleka
  • 30g musu lub oleju kokosowego
  • szczypta soli

WYKONANIE KARMELU
1. Masło orzechowe, słodzik, mleko oraz sól umieszczamy w garnuszku a następnie całość dokładnie mieszamy.
2. Teraz całość zagotowujemy i cały czas mieszając gotujemy około 10 minut do momentu kiedy masa porządnie zgęstnieje a konsystencją będzie przypominać budyń.
3. Do tak przygotowanej, jeszcze gorącej masy dodajemy mus/olej kokosowy i całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gdyby olej nie chciał połączyć się z masą możemy ją zblendować.
4. Tak gotowy karmel wykładamy do naszych tartaletek lub jednej dużej tarty.

dodatkowo

  • miseczka malin lub innych sezonowych owoców
  • 100g jogurtu roślinnego lub naturalnego
  • łyżka syropu klonowego

WYKOŃCZENIE
1. Na karmel wykładamy owoce.
2. W oddzielnej misce mieszamy gogurt z syropem klonowym. Tak przygotowanym jogurtem dekorujemy wierzch naszej tarty/tartaletek.
3. Gotowy deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. 
4. Smacznego!

2 komentarze

  1. Dzien dobry, czy mozna zastapic czyms mus kokoswoy/olej kokosowy.
    Moja przyjaciółka wyczuje nawet pol grama kokosa niestety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.