Szybki Płatki czekoladowe z patelni

Składniki na dwie małe lub jedną dużą porcję 😉

składniki

  • 40g mąki orkiszowej/gryczanej/pszennej
  • 15g kakao
  • 30g ksylitolu/erytrytolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 30g dowolnego jogurtu
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

WYKONANIE
1. W średniej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
2. W kubku lub małej misce mieszamy ze sobą bardzo dokładnie jajko, olej rzepakowy oraz jogurt.
3. Do wymieszanych suchych składników dodajemy mokre a następnie ponownie całość bardzo dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa kakaowa.
4. Z tak przygotowanej masy smażymy malutkie placuszki na dobrze rozgrzanej suchej patelni. 

MOJE RADY:
-placuszki przewracamy dopiero wtedy kiedy będą już praktycznie całe ścięte a na ich powierzchni zauważymy małe bąbelki,
– na początku placuszki smażymy pod przykrycie a po przewróceniu placuszków na drugą stronę – bez przykrywki,
– ja placuszki przekręcałam wykałaczką. Po prostu nabijałam je lekko na wykałaczkę i delikatne przekręcałam na drugą stronę.,
– im mniejsze placuszki tym lepszy efekt, może wydawać się, ze to dużo pracy, ale takie malutkie placuszki smażą się w dosłownie kilka sekund, więc naprawdę warto.

4 komentarze

  1. Zrobiłam i to było PRZEPYSZNE! Podalam z resztą jogurtu zmieszaną z białkiem i mlekiem (co dało coś w stylu proteinowego mleka waniliowego, polecam), truskawkami i orzechami. ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *