
Składniki na 4 porcje
1/2 główki brokuła (około 250g)
1 marchewka
1/2 papryki (u mnie czerwona oraz żółta)
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 cebuli białej lub czerwonej
składniki na sos
20g tahini lub masła orzechowego
1 łyżeczka ketchupu lub koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy/klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu roślinnego
1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki imbiru
WYKONANIE
1. Brokuła sparzamy wrzątkiem (opcjonalnie, nie jest to konieczne. Ja zwykle umieszczam kalafiora na sitku i przelewam gorącą wodą).
2. Brokuła rozdrabniamy w malakserze tak aby powstała nam drobna konsystencja ryżu. Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Cebulkę oraz natkę pietruszki drobno siekamy a paprykę kroimy w drobną kostkę.
3. Wszystkie składniki na sos porządnie mieszamy
4. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, polewamy sosem i całość porządnie mieszamy.
5. Smacznego!

