
Proporcje na blaszkę o średnicy 16 cm.
składniki na spód
- 100 wiórków kokosowych
- 50g jogurtu kokosowego (w temperaturze pokojowej)
- 65g rozpuszczonej białej czekolady (u mnie wegańska i bez cukru)*
*Białą czekoladę można zastąpić musem kokosowym (np. takim)
WYKONANIE SPODU KOKOSOWEGO
1. Wiórki mielimy (np. w młynku do kawy) aby uzyskać masę o konsystencji grubej mąki. Najważniejsze aby przynajmniej trochę rozdrobnić wiórki, aby nie były takie duże/grube.
2. Teraz do wiórek dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość zagniatamy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą a my uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku.
3. Tak przygotowaną masą kokosową wykładamy formę i dokładnie dociskamy aby uzyskać równy spód.
4. Gotowy spód umieszczamy w lodówce na czas przygotowania kremu truskawkowego.
składniki na masę truskawkową
- 200g wegańskiego serka śmietanowego kanapkowego*
- 125g nerkowców lub gotowej pasty z orzechów nerkowca
- 100g stałej części z puszki mleczka kokosowego
- 200g truskawek (mrożonych rozmrożonych lub świeżych)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 60g ksyliotlu
- 12g skrobi
*ja używam serka z firmy Violife
WYKONANIE
1. Nerkowce wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie nerkowce odcedzamy z wody.
2. Truskawki blendujemy na gładką masę, przekładamy do rondelka a następnie dodajemy do nich skrobię, cukier oraz śmietankę kokosową. Całość gotujemy (mieszając cały czas) do momentu kiedy masa zgęstnieje (około 10 minut).
3. Nerkowce, zawartość garnuszka i wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w blenderze kielichowym lub malakserze i blendujemy na gładką masę.
4. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód kokosowy a następnie wkładamy do lodówki na całą noc.
składniki na polewę
- 150g truskawek (mrożonych rozmrożonych lub świeżych)
- 30g ksyliotlu
- 1/2 łyżeczki agar-agar
WYKOŃCZENIE
1. Truskawki miksujemy na gładką masę.
2. W rondelku umieszczamy zmiksowane jagody, ksylitol oraz agar. Całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy i gotujemy przez około 10 minut.
3. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze serniczki a następnie wkładamy do lodówki do momentu kiedy polewa stężeje.
4. Smacznego!