Sernik truskawkowo-kokosowy

Proporcje na blaszkę o średnicy 16 cm.

składniki na spód

  • 100 wiórków kokosowych
  • 50g jogurtu kokosowego (w temperaturze pokojowej)
  • 65g rozpuszczonej białej czekolady (u mnie wegańska i bez cukru)*

*Białą czekoladę można zastąpić musem kokosowym (np. takim)

WYKONANIE SPODU KOKOSOWEGO
1. Wiórki mielimy (np. w młynku do kawy) aby uzyskać masę o konsystencji grubej mąki. Najważniejsze aby przynajmniej trochę rozdrobnić wiórki, aby nie były takie duże/grube.
2. Teraz do wiórek dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość zagniatamy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą a my uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku.
3. Tak przygotowaną masą kokosową wykładamy formę i dokładnie dociskamy aby uzyskać równy spód.
4. Gotowy spód umieszczamy w lodówce na czas przygotowania kremu truskawkowego.

składniki na masę truskawkową

  • 200g wegańskiego serka śmietanowego kanapkowego*
  • 125g nerkowców lub gotowej pasty z orzechów nerkowca
  • 100g stałej części z puszki mleczka kokosowego
  • 200g truskawek (mrożonych rozmrożonych lub świeżych)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 60g ksyliotlu
  • 12g skrobi

*ja używam serka z firmy Violife

WYKONANIE
1. Nerkowce wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie nerkowce odcedzamy z wody.
2. Truskawki blendujemy na gładką masę, przekładamy do rondelka a następnie dodajemy do nich skrobię, cukier oraz śmietankę kokosową. Całość gotujemy (mieszając cały czas) do momentu kiedy masa zgęstnieje (około 10 minut). 
3. Nerkowce, zawartość garnuszka i wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w blenderze kielichowym lub malakserze i blendujemy na gładką masę.
4. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód kokosowy a następnie wkładamy do lodówki na całą noc.

składniki na polewę

  • 150g truskawek (mrożonych rozmrożonych lub świeżych)
  • 30g ksyliotlu
  • 1/2 łyżeczki agar-agar

WYKOŃCZENIE
1. Truskawki miksujemy na gładką masę. 
2. W rondelku umieszczamy zmiksowane jagody, ksylitol oraz agar. Całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy i gotujemy przez około 10 minut.
3. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze serniczki a następnie wkładamy do lodówki do momentu kiedy polewa stężeje.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *