Sernik Reese’s

Jest to coś przepysznego! A co kryje się w środku? Kruchy, mocno czekoladowy spód, słodziutki krem z solonym masłem orzechowym i domowa mleczna czekolada. A to wszystko zdrowe, bez glutenu, bez cukru i z dużą ilością białka! Mi nie potrzeba niczego więcej! Idealne na deser, ale także na śniadanie, obiad czy kolację! A roboty w kuchni jest naprawdę niewiele. Wszystko polega raczej na wymieszaniu lub zmiksowaniu składników. Serio! Muszę przyznać, że Reese’s jest to mój ulubiony sklepowy słodycz. Niestety u nas w Polsce trudno go zdobyć oraz jest bardzo drogi. Dlatego postanowiłam, że za podobną cenę przygotuję całą blaszkę pysznego ciasta inspirowanego tym przysmakiem… Zapraszam!

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • jajko
  • 100g mąki gryczanej/orkiszowej/owsianej
  • 35g oleju kokosowego
  • 30g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g kakao
  • 1/3 łyżeczki soli

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki porządnie zagnieć (Gdyby ciasto było zbyt kruche dodaj więcej oleju lub troszkę dowolnego mleka). Tak powstałe ciasto włóż do lodówki na około 15 minut.
2. Tak schłodzoną masę rozwałkuj (ja polecam wałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
3. Dno okrągłej blaszki wyłóż rozwałkowanym ciastem, ładnie wyrównaj (ja robię to za pomocą natłuszczonej łyżki) i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 14 minut.
4. Gotowy spód pozostaw do przestygnięcia.

składniki na warstwę orzechową

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 300g twarogu
  • 200ml dowolnego mleka
  • 60g ksylitolu/erytrytolu
  • 100g masła orzechowego
  • 1/3 łyżeczki soli

WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ
1. Żelatynę zalej wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko zagotuj krótko ze słodzikiem.
3. Wrzące już mleko zdejmij z ognia (nie może już się gotować) i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu zblenduj na jednolitą masę twaróg, gorące mleko, masło orzechowe oraz sól.
6. Tak przygotowaną masę wylej na wystudzony spód i włóż do lodówki aż krem całkowicie stężeje.

składniki na polewę

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 40ml dowolnego mleka

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę i mleko rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch chłodzonego sernika.
3. Sernik schowaj do lodówki na kilka godzin aż czekolada się zetnie.
4. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *