Sernik orzechowy z czekoladą

Składniki na blaszkę o średnicy 19 cm.

składniki na spód

  • 65g suszonych daktyli bez pestek
  • 20g nasion słonecznika
  • 40g wiórek kokosowych
  • 5g kakao
  • szczypta cynamonu oraz soli

WYKONANIE
1. Daktyle przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy około 10-15 min do momentu kiedy całkowicie zmiękną.
2. Wiórki kokosowe oraz pestki słonecznika mielimy na drobno – tak aby powstała mąka. Jeśli nie mamy dobrego blendera lub młynka do kawy możemy zamiast wiórek oraz pestek słonecznika użyć mąki owsianej lub gotowej mąki orzechowej.
3. Miękkie daktyle, zmielone nasiona oraz resztę składników na spód dokładnie blendujemy aby uzyskać masę przypominającą plastelinę. Jeśli masa będzie zbyt twarda możemy dodać odrobinę rozpuszczonego oleju kokosowego.
4. Tak przygotowanym ciastem wykładamy spód blaszki ( o średnicy 19cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowy spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej.

składniki na masę orzechową

  • 150ml dowolnego mleka
  • 16g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 15g żelatyny + 40ml wody
  • 50g syropu z agawy/miodu
  • 50g masła orzechowego
  • 250g twarogu

WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ
1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na około 5 minut aby napęczniała.
2. W garnuszku umieszczamy mleko, syrop z agawy, masło orzechowe i cukier waniliowy. Całość zagotowujemy. Kiedy zawartość garnuszka zacznie wrzeć – wyłączamy palnik i zdejmujemy garnuszek z ognia.
3. Do gorącego, ale już nie wrzącego mleka w garnuszku dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aby całkowicie się rozpuściła.
4. Zawartość garnuszka miksujemy na gładką masę z twarogiem.
5. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Całość wkładamy na noc do lodówki lub do momentu kiedy masa serowa stężeje. 


dodatkowo

  • 100g czekolady deserowej
  • 50g mleczka kokosowego
  • 30g herbatników

WYKONCZENIE
1. Mleczko podgrzewamy w garnuszku. Do gorącego mleczka dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści.
2. Tak przygotowaną, lekko wystudzoną polewa polewamy całkowicie stężałe ciasto.
3. Ciasto dekorujemy poruszonymi herbatnikami.
4. Smazcnego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *