UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.
składniki na spód
- 100g suszonych daktyli
- 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 50g orzechów (np. ziemnych, laskowych)
- 80g płatków owsianych
- 15g kakao
WYKONANIE SPODU
1. Daktyle wrzuć do małego rondelka, zalej wodą (do połowy powierzchni daktyli) i gotuj około 15 minut pod przykryciem aż porządnie zmiękną.
2. Orzechy i płatki owsiane zmiel na mąkę (najlepiej w blenderze kielichowym). UWAGA! Jeśli nie masz tak dobrego blendera – zamiast orzechów i płatków możesz użyć wiórków kokosowych lub mąki owsianej. Wtedy nie trzeba ich mielić.
3. Daktyle odsącz z wody.
4. Miękkie daktyle i płynny olej zmiksuj na gładkie puree (daktyle będą tak miękkie, że można by je nawet rozgnieść widelcem).
5. Połącz mąkę owsiano-orzechową z puree daktylowym oraz kakao. Całość porządnie zagnieć na jednolitą masę.
6. Tak przygotowanym ciastem wyłóż spód blaszki (najłatwiej będzie zwilżonymi dłońmi) i ładnie całość wyrównaj (ja robię to łyżką posmarowaną olejem). Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
składniki na masę serową
- 3 łyżeczki żelatyny
- 150ml mleka
- 70g ksylitolu/erytrytolu
- 3 kropelki aromatu waniliowego
- 250g twarogu
- 60g mleka w proszku*
*domyślam się, że wiele z Was nie ma mleka w proszku albo nie chce go używać. W tym przypadku – bardzo zachęcam, ponieważ daje mocny smak!
Jednak jeśli bardzo chcecie – możecie ZASTĄPIĆ MLEKO W PROSZKU odżywką białkową albo użyć o jedną łyżeczkę żelatyny więcej.
WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Żelatynę zalej wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko zagotuj krótko ze słodzikiem.
3. Wrzące już mleko zdejmij z ognia (nie może już się gotować) i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu zblenduj na jednolitą masę twaróg, gorące mleko oraz aromat waniliowy.
5. Na koniec dodaj mleko w proszku i jeszcze raz porządnie zblenduj.
6. Tak przygotowaną masę wylej na wystudzony spód i włóż do lodówki aż masa serowa całkowicie stężeje.
WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać). Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
2. Tak przygotowaną czekoladą polej wierzch stężałego już ciasta.
3. Smacznego!
Wczoraj zrobiłam na szybko sernik na zimno z tą masą serową (użyłam jogurtu greckiego zamiast twarogu bo tylko to akurat miałam); właśnie zajadamy się ciachem i powiem SZTOS! Rzeczywiście mleko w proszku robi robotę 🤤 od teraz chyba już zawsze do masy serowej będę dodawać mleko w proszku. MilkyWay z Twojego przepisu jest zapisany do wypróbowania, jak wiele innych przepisów; czekam tylko aż dzieci wrócą z wakacji 😉 tak się cieszę że wpadłam na Ciebie 😉
O rany! Ale się ciesze kochana💗 Dziekuje za taki komentarz! Miłego dnia😍
Zrobiłam dzisiaj rano ok 11. Niestety o godzinie 18 już go nie było! Dobrze, że chociaż kawałeczek spróbowałam. No cóż, pozostaje mi jutro zrobić podwójną porcję, narzeczony nalega 😂😂
Plus taki, że szybciutko sie go robi ale jeszcze szybciej znika 😂😂
Polecam pyszoootka 😍😍😍😍😍
Dziekuje kochana z całego serducha💗
Witam! A jeśli w przepisach pisze Pani twaróg to ma Pani na myśli twaróg taki w kostce czy taki w wiaderku?
Pozdrawiam 🙂
W kostce 💗
Czy sernik po wykonaniu należy trzymać w lodówce? 🙂
Tak 🙂
Ile godzin masa potrzebuje żeby dobrze stężeć? Nie wiem czy muszę robić już dzisiaj czy mogę jutro rano na spokojnie i będzie dobry do kawy 😂 Przepis świetny, uwielbiam twojego bloga!❤️
Musle ze około 4 godzin 🙂
Czy mogę użyć cukru kokosowego zamiast ksylitolu?
Tak oczywiście 😉
A można użyć czegoś innego zamiast oleju kokosowego? 🙂
Masła 🙂
Zamiast mlek krowiego można urzyć mleka sojowego albo migdałowego ?
Tak oczywiście 🙂
Hejka proszę o szybką odpowiedź bo jestem właśnie w trakcie robienia i mam pytanie, czy żelatynę zalać wrzątkiem czy zimna woda?
Nie ma to większego znaczenia, ja zalewam wrzątkiem 🙂
Czy można użyć tofu zamiast twarogu?
Nigdy nie próbowałam, obawiam się ze w smaku będzie Średnie, ale zawsze można spróbować 🙂
Witam serdecznie, co można użyć zamiast twarogu?
Ze względu na to, że jest to sernik będzie troszkę trudni zastąpić tutaj główny składnik. Ewentualnie można spróbować serkiem homogenizowanym 🙂
Ten sernik wygląda cudownie i już kolejny raz wracam do tego przepisu, chcąc z niego skorzystać. Tylko jestem wegetarianką, więc mam problem z żelatyną… Zastanawiam się, czy jak zastąpię ją agarem, to czy sernik wyjdzie? I ewentualnie ile agaru dodać?
Oczywiście sernik wyjdzie, chociaż muszę przyznać, że nie sprawdzałam proporcji z agarem. Myślę, że będzie to około 1 łyżeczka. Tylko pamiętaj, że agar trzeba gotować z mlekiem 😉 Postaram się wrzucić niedługo jakiś sernik bez żelatyny 😉
Cześć! Jadłam ostatnio ciasto milky way, było przepyszne. Wypróbuję Twój przepis, mam nadzieję, że też będzie pyszne. Pozdrawiam Joasia.
Bardzo mi miło, dziekuje!