Sernik a’la Lion

Przepis na blaszkę o średnicy 19cm 😉

składniki na mase serową

  • 350g twarogu
  • 2 jajka
  • 80g ksylitolu/erytrytolu
  • 50ml mleka
  • 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub innej skrobii

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz budyniu) zblenduj na jednolitą masę, następnie dodaj budyń i ponownie dokładnie całość zblenduj.
2. Tak przygotowaną masę wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Pamiętaj, że czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Dobrze upieczony sernik powinien być mocno zarumieniony na wierzchu.
4. Gdy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego przestygnięcia.

składniki na karmel

  • 100g daktyli
  • 50ml mleka
  • 100g masła orzechowego
  • 45g oleju kokosowego
  • szczypta soli

WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle włóż do małego rondelka, zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut lub do momentu kiedy daktyle porządnie zmiękną.
2. Do ugotowanych, gorących jeszcze daktyli dodaj olej kokosowy, sól oraz masło orzechowe a następnie całość porządnie wymieszaj – tak aby olej się rozpuścił. 
3. Teraz całość zawartość rondelka zmiksuj na gładki karmel.
4. Tak przygotowaną masę wyłóż na upieczony, przestudzony sernik.
5. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy karmel porządnie stężeje.

składniki na chrupiącą polewę

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 80g masła z orzechów ziemnych
  • 15g orkiszu preparowanego lub pokruszonych wafli ryżowych

WYKONANIE CHRUPIĄCEJ POLEWY
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ  aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać) lub w  mikrofali.
2. Do tak rozpuszczonej czekolady dodaj masło orzechowe a następnie całość porządnie wymieszaj.
3. Na koniec dodaj orkisz preparowany i ponownie całość zamieszaj.
4. Tak przygotowana masę wyłóż na schłodzone ciasto.
5. Ciasto włóż do lodówki do momentu kiedy chrupiąca polewa całkowicie zastygnie.
6. Smacznego!

6 komentarzy

  1. Dzień dobry:)Chciałam zapytać jakiej średnicy blaszki używasz do wypieku tych wszystkich pyszności?Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.