Sernik a’la Lion

Przepis na blaszk臋 o 艣rednicy 19cm 馃槈

sk艂adniki na mase serow膮

  • 350g twarogu
  • 2 jajka
  • 80g ksylitolu/erytrytolu
  • 50ml mleka
  • 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub innej skrobii

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Wszystkie sk艂adniki na mas臋 serow膮 (opr贸cz budyniu) zblenduj na jednolit膮 mas臋, nast臋pnie dodaj budy艅 i ponownie dok艂adnie ca艂o艣膰 zblenduj.
2. Tak przygotowan膮 mas臋 wylej do blaszki wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
3. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Pami臋taj, 偶e czas pieczenia mo偶e si臋 wyd艂u偶y膰 lub skr贸ci膰, poniewa偶 ka偶dy piekarnik jest inny. Dobrze upieczony sernik powinien by膰 mocno zarumieniony na wierzchu.
4. Gdy sernik si臋 upiecze, wy艂膮cz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do ca艂kowitego przestygni臋cia.

sk艂adniki na karmel

  • 100g daktyli
  • 50ml mleka
  • 100g mas艂a orzechowego
  • 45g oleju kokosowego
  • szczypta soli

WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle w艂贸偶 do ma艂ego rondelka, zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem przez oko艂o 10 minut lub do momentu kiedy daktyle porz膮dnie zmi臋kn膮.
2. Do ugotowanych, gor膮cych jeszcze daktyli dodaj olej kokosowy, s贸l oraz mas艂o orzechowe a nast臋pnie ca艂o艣膰 porz膮dnie wymieszaj – tak aby olej si臋 rozpu艣ci艂. 
3. Teraz ca艂o艣膰 zawarto艣膰 rondelka zmiksuj na g艂adki karmel.
4. Tak przygotowan膮 mas臋 wy艂贸偶 na upieczony, przestudzony sernik.
5. Ca艂o艣膰 wstaw do lod贸wki na kilka godzin lub do momentu kiedy karmel porz膮dnie st臋偶eje.

sk艂adniki na chrupi膮c膮 polew臋

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 80g mas艂a z orzech贸w ziemnych
  • 15g orkiszu preparowanego lub pokruszonych wafli ry偶owych

WYKONANIE CHRUPI膭CEJ POLEWY
1. Czekolad臋 rozpu艣膰 w k膮pieli wodnej (kliknij TUTAJ  aby zobaczy膰 jak prawid艂owo j膮 wykona膰) lub w  mikrofali.
2. Do tak rozpuszczonej czekolady dodaj mas艂o orzechowe a nast臋pnie ca艂o艣膰 porz膮dnie wymieszaj.
3. Na koniec dodaj orkisz preparowany i ponownie ca艂o艣膰 zamieszaj.
4. Tak przygotowana mas臋 wy艂贸偶 na sch艂odzone ciasto.
5. Ciasto w艂贸偶 do lod贸wki do momentu kiedy chrupi膮ca polewa ca艂kowicie zastygnie.
6. Smacznego!

6 komentarzy

  1. Dzie艅 dobry:)Chcia艂am zapyta膰 jakiej 艣rednicy blaszki u偶ywasz do wypieku tych wszystkich pyszno艣ci?Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *