Serniczek kokosowy z malinami

Spokojnie, spokojnie już opowiadam jak wpadłam na pomysł zrobienia tego cudeńka. A więc, zawsze lubiłam kombinować z wegańskimi sernikami. Jagielnik lub tofurnik jest mi doskonale znany, ale do mojego doświadczenia musiał dołączyć jeszcze nerkownik (dobra, nie śmiejcie się z tych dziwnych nazw, nie ja je wymyślałam haha). Niestety jeden mały szczegół odciągał mnie od zrobienia tego ciasta. Jakoś tak szkoda było mi zużyć tak ogromną ilość nerkowców, które nie są najtańsze, a ja bardzo lubię jeść je na “sucho”. Jeszcze była możliwość, że nerkownik nie wyszedłby za pierwszy razem – wtedy bym sobie nie wybaczyła takiej ilości straconych orzechów. A więc sięgnęłam po moje ukochane i niezawodne wiórki kokosowe, którymi zastąpiłam nerkowce. Efekt końcowy? Nie do opisania, musicie mi wierzyć albo przygotować ten serniczek w domu!

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 18cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • 115g daktyli bez pestek (moczonych przez noc w ciepłej wodzie)
  • 70g zmielonych płatków owsianych*

*lub po prostu mąki owsianej

WYKONANIE SPODU
1. Namoczone daktyle zmiksuj z płatkami owsianymi.
2. Dno formy do pieczenia wyłóż całą masą i ładnie wyrównaj.

SKładniki na masę kokosową

  • 250g musu kokosowego*
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200g mleczka kokosowego**
  • 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • + kilka łyżek dżemu malinowego (na wierzch)

*taki mus kupisz w niektórych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Ja jednak zachęcam do wykonania musu samemu w domu za dosłownie kilka złotych (TUTAJ znajdziesz dokładną instrukcję jak wykonać taki mus)
** zwróć proszę uwagę aby było to MLECZKO kokosowe a nie mleko. Mleczko zazwyczaj jest sprzedawane w puszkach lub małych kartonikach. Zależy mi akurat na mleczku, ponieważ z niego możemy wyjąć kremową śmietankę kokosową, która nada fajnej tektury naszemu sernikowi.

WYKONANIE
1. Jeśli twój mus kokosowy jest z lodówki i przybrał stałą konsystencję, rozpuść go w kąpieli wodnej (TUTAJ zobacz jak wykonać ją poprawnie) lub w mikrofali.
2. W wysokim naczyniu zmiksuj płynny mus kokosowy, miód/syrop klonowy, sok z cytryny, i mleczko kokosowe w temperaturze pokojowej.
3 Gładką, zmiksowaną masę wyłóż do foremki, na spód daktylowy.
4. Serniczek wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin.
5. Na wierch wyłóż dżem malinowy. Smacznego!

To pasta kokosowa, na bazie której wykonałam serniczek!

2 komentarze

    • Zakupić mleczko kokosowe, które ma już gęstą część w temperaurze pokojowej. Na przykład świetne jest z lidla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.