Serniczek kokosowy z malinami

Przepis na kwadratową blaszkę 20×20 cm

składniki na spód

  • 35g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 55g daktyli (namoczonych przez noc w wodzie)
  • 80g migdałów
  • 35g płatków owsianych
  • 35g wiórek kokosowych

WYKONANIE SPODU
1. Daktyle (odsączone z wody) blendujemy na gładką masę. Najlepiej aby daktyle były lekko ciepłe.
2. Do daktyli dodajemy olej kokosowy  i całość porządnie blendujemy ( jeśli daktyle nie były ciepłe – masa może wydawać się zważona, ale to nic nie szkodzi).
3. Migdały, wiórki kokosowe oraz  płatki owsiane mielimy na drobną mąkę za pomocą młynka do kawy. Jeśli nie macie dobrego młynka – możecie zamiast tych 3 składników użyć gotowej mąki migdałowej lub arachidowej lub mielonych orzechów laskowych (dostępne np. w Lidlu lub Krukam).
4. Do masy daktylowej dodajemy zmielone płatki, migdały oraz wiórki a następnie całość zagniatamy (polecam robić to rękawiczkami lateksowymi – wtedy ciasto się nie klei do rąk 😉
5. Schłodzonym ciastem spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Całość wkładamy do lodówki na czas zrobienia kremu.

składniki na krem kokosowy

  • 250g musu kokosowego*
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200g stałej części z puszki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • + kilka łyżek dżemu malinowego (na wierzch)

*taki mus kupisz w niektórych supermarketach (np. Rossman, Carrefour) i sklepach ze zdrową żywnością np. Krukam.pl

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki (oprócz dżemu) umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na minimalnym ogniu (cały czas mieszając) do momentu kiedy mus oraz śmietanka się rozpuszczą.
2. Tak przygotowany krem wykładamy na gotowy spód. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.
3. Dżem umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do lekkiego wrzenia i gotujemy tak (cały czas mieszając) przez około 10 minut. Teraz dżem zdejmujemy z ognia i studzimy około 5 minut aby dżem lekko przestygł.
4. Tak przygotowany dżem wykładamy na schłodzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki lub zamrażalki do momentu kiedy dżem zastygnie.
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.