Sałatka z pieczoną ciecierzyca i batatami

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (1 PORCJA)

  • 120g batata

  • 150g ciecierzycy z puszki lub gotowanej ciecierzycy

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 100g pomidorków koktajlowych

  • Garść sałaty lub ulubionej zieleniny

  • Składniki na dressing
  • 20g nasion słonecznika

  • 50g jogurtu sojowego

  • sol do smaku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2 łyżki soku z cytryny (około 1/2 cytryny)

  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub syropu z agawy)

  • 3 łyżki napoju roślinnego (u mnie z grochu)

WYKONANIE
1. Nasiona słonecznika zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić. 
2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Batata obierz a następnie pokrój w kostkę. Ciecierzycę dokładnie opłukaj z zalewy. Batat, ciecierzycę oraz czosnek wyłóż na blaszkę do pieczenia. Dodać oliwę z oliwek, czosnek granulowany, paprykę wędzoną, tymianek oraz sól. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-40 minut. Czosnek wyjąć po 15 minutach pieczenia. 
3. W misie malaksera lub blendera kielichowego umieścić wszystkie składniki na dressing wraz z obranym, pieczonym czosnkiem. Całość zblendować na gładki sos.
4. Sałatę dokładnie umyć, delikatnie posiekać i wyłożyć do miski. Dodać posiekane pomidorki koktajlowe oraz ½ sosu. Całość dokładnie wymieszać. Na wierzch sałaty wyłożyć pieczone bataty oraz ciecierzycę. Polać resztą sosu.
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.