
składniki na smazone tofu*
1/2 kostki tofu naturalnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka płatków drożdżowych
sólo do smaku
*można zastąpić serem feta
składniki na sałatkę
50g kasy gryczanej
2 ugotowane buraki
pęczek natki pietruszki
4 orzechy włoskie
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
WYKONANIE
1. Tofu pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić tofu i podsmażać do momentu kiedy tofu się porządnie zarumieni. Dodać ocet jabłkowy, sól oraz płatki drożdżowe. Całość podsmażać mieszając aż wszystkie składniki obtoczą tofu.
2. Kaszę gryczaną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Do miski przełożyć kaszę, pokrojonego po kostkę buraka, posiekaną natkę pietruszki, tofu, posiekane orzechy włoskie, oliwę z oliwek, cytrynę oraz sól. Całość porządnie wymieszać.
3. Smacznego!

