Pulpeciki z kaszy gryczanej i tofu

składniki na 2 porcje

  • 1 kostka (180g) tofu wędzonego

  • 50g kaszy gryczanej

  • sól i pieprz

  • 120g pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Opcjonalnie: natka pietruszki

WYKONANIE
1. Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie (15 minut). Odsączamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz posiekane pieczarki. Całość podsmażamy do momentu kiedy cebulka się zeszkli a pieczarki zmiękną i całkowicie odparują wodę.
3. W malakserze z ostrzem w kształcie litery “S” lub innym blenderze miksujemy: ugotowaną kaszę gryczaną, tofu, podsmażoną cebulkę wraz z pieczarkami, majeranek, sól, pieprz oraz opcjonalnie natkę pietruszki.
4. Z powstałej masy formujemy pulpeciki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.