
składniki na 2 porcje
1 kostka (180g) tofu wędzonego
50g kaszy gryczanej
sól i pieprz
120g pieczarek
1 cebula
2 łyżeczki majeranku
1 łyżka oliwy z oliwek
Opcjonalnie: natka pietruszki
WYKONANIE
1. Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie (15 minut). Odsączamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz posiekane pieczarki. Całość podsmażamy do momentu kiedy cebulka się zeszkli a pieczarki zmiękną i całkowicie odparują wodę.
3. W malakserze z ostrzem w kształcie litery “S” lub innym blenderze miksujemy: ugotowaną kaszę gryczaną, tofu, podsmażoną cebulkę wraz z pieczarkami, majeranek, sól, pieprz oraz opcjonalnie natkę pietruszki.
4. Z powstałej masy formujemy pulpeciki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
5. Smacznego!
