Pudding nutella

Przepis na 1 dużą porcję lub 2 małe.

składniki

  • 40g kaszy jaglanej
  • 200g dowolnego mleka
  • 150ml wody
  • 35g ksylitolu/erytrytolu
  • 35g masła z orzechów laskowych (ewentualnie z orzeszków ziemnych)
  • 15g kakao

WYKONANIE
1. Kaszę jaglaną przekładamy do garnuszka i zalewamy 150 ml wody. Całość zagotowujemy. Gdy kasza zacznie wrzeć a na jej powierzchni zacznie pojawiać się piana – zdejmujemy tą pianę i wyrzucamy. To ona nadaje naszej kaszy gorzki smak.
2. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu kiedy kasza wchłonie praktycznie całą wodę.
3. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie gotujemy do momentu kiedy kasza wchłonie praktycznie cały płyn. Nie musi to być całkowicie wchłonięte mleko, jeśli kasza będzie lekko rzadko to nic nie szkodzi, po zblendowaniu i schłodzeniu trszokę zgęstnieje. U mnie trwało to około 20 minut.
4. Tak przygotowany pudding blendujemy. Chcemy uzyskać jak najbardziej gładką masę, ale jeśli będą w niej małe grudni to też nic się nie stanie.
5. Gotowy pudding przekładamy do miseczek. Ja dodatkowo udekorowałam go orzechami laskowymi oraz masłem orzechowym.
6. Pudding smakuje najlepiej po schłodzeniu.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.