składniki na pudding (2-3 porcje)
- 100g ryżu basmanti
- 500ml ulubionego mleka (np. sojowego, owsianego, ryżowego, kokosowego)
- 80g ksylitolu/erytrytolu
- 4 kropelki aromatu śmietankowego
- + łyżka kakao
WYKONANIE PUDDINGU
1. Wszystkie składniki (oprócz kakao) umieść w sporym garnuszku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie całe mleko (u mnie trwało to około 30 minut. Gotowa masa powinna być gęsta i przypominać konsystencją budyń).
2. Tak ugotowany ryż zblenduj na gładką masę (Gdyby było ci trudno blendować dolej odrobinkę mleka, aby konsystencja była troszkę rzadsza – wtedy wszystko powinno pójść bardzo szybko).
3. Gładki krem podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
4. Czekoladową część wyłóż do pucharków, miseczek lub słoiczków i przykryj ją białą częścią a następnie wstaw do lodówki aż całość porządnie się schłodzi
WYKONANIE PRALINEK
1. Wafle porządnie, drobno pokrusz a następnie dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę oraz masło orzechowe. Całość porządnie zagnieć.
2. Z powstałej masy formuj kuleczki (najłatwiej ci będzie zwilżonymi dłońmi) i układaj je na wierzchu schłodzonych puddingów.
3. Smacznego!
Ile kcal ma jedna porcja?
Nie wiem, nie liczę 🙂