Przepis na kwadratową blaszkę 20×20 cm
składniki na spód (około 8 batoników)
- 75g maki orkiszowej lub owsianej
- 40g ksylitolu/erytrytolu
- jajko
- 15g rozpuszczonego oleju kokosowego
- szczypta soli
WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieść (lub wymieszaj łyżką) na zwartą, jednolitą masę.
2. Tak przygotowanym ciastem wyłóż spód blaszki (wyłożony papierem do pieczenia). Ciasto może być dość lepkie, ale nie przejmuj się tym, postaraj się wyłożyć blaszkę jak najdokładniej. Ja po prostu rozprowadziłam ciasto na blaszce łyżką.
3. Tak przygotowane ciasto piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut lub do momentu kiedy ciasto ładnie się zarumieni.
składniki na masę mleczną
- 120g jogurtu naturalnego (koniecznie w temperaturze pokojowej)
- 90g twarogu (koniecznie w temperaturze pokojowej)
- 65g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 50g ksylitolu/erytrytolu
- 50g masła z orzechów nerkowca (ewentualnie z orzeszków ziemnych)
- szczypta soli
WYKONANIE MASY MLECZNEJ
1. Wszystkie składniki na masę mleczną blendujemy na gładką masę.
2. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasz upieczony, wystudzony spód.
3. Całość wkładamy do lodówki bądź zamrażalki aby masa całkowicie stężała.
4. Kiedy masa będzie sztywna, całość kroimy na małe batoniki. Batoniki ponownie wkładamy do lodówki bądź zamrażalki na czas wykonania polewy. Batoniki przed polaniem czekoladą powinny być lekko zmrożone.
WYKONANIE POLEWY I WYKOŃCZENIE BATONIKÓW
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem rzepakowym (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak przygotowaną czekoladą polewamy porządnie schłodzone – najlepiej zmrożone batoniki.
3.Smacznego!
Fajnie gdyby była też wersja wegańska 🙂
Przepis na weganską wersje 3 bita znajdziesz w moim ebooku 🙂 tam jest 86 przepisów na najpopularniejsze słodycze w wersji wegańskiej