Prosty deser a’la Nutella (wegański lub proteinowy)

Prosty deserek wegański albo pożywne śniadanko białkowe… którą wersję wybierasz? Obie bajecznie pyszne, proste i ohh po prostu idealne. Składa się z puszystej masy mleczno-czekoladowej i chrupiącej skorupki na bazie orzechów laskowych. No tylko to sobie wyobraźcie! Chyba nie zostaje Wam nic innego jak pędzić do kuchni i zaczynać rozpuszczać czekoladę…

składniki na krem (4 porcje)

  • stała część z jednej puszki mleczka koksowego* lub 500g serka wiejskiego/twarogu**
  • 100g gorzkiej czekolady
  • łyżka ksylitolu/erytrytolu

*Aby uzyskać śmietankę kokosową wkładamy puszkę mleczka kokosowego (o zawartości kokosa powyżej 82%) do lodówki na całą noc. Po tym czasie otwieramy puszkę. Mleczko powinno rozdzielić się na dwie warstwy. Górna, twarda część to właśnie śmietanka kokosowa a dolna, płynna – to woda kokosowa. Jeśli mogę polecić któreś mleczko kokosowe to zdecydowanie wybrałabym to z Lidla. Tak naprawdę tylko z tego mi ZAWSZE wychodzi, więc naprawdę polecam. Biorę za nie pełną odpowiedzialność.
* Jeśli używasz serka wiejskiego, zblenduj go na gładki krem. Możesz także użyć twarogu i zmiksować go z odrobiną mleka do kremowej konsystencji.

WYKONANIE
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2.Tak rozpuszczoną czekoladę pozostaw do lekkiego przestygnięcia, ale nie zastygnięcia (po prostu czekolada powinna być lekko ciepła, ale już nie gorąca).
3. Śmietankę kokosową lub serek zmiksuj z przestudzoną czekoladą i słodzikiem na gładki krem.
4. Tak przygotowany krem przełóż do kokilek, małych szklanek lub słoiczków.

składniki na chrupiącą polewę

  • 100g gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych orzechów laskowych

WYKONANIE
1. Czekoladę rozpuść w kapieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ja wykonać) i dodaj do niej posiekane orzechy.
2. Na wcześniej przygotowany krem wylej polewę orzechową. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.