
Składniki na 1 porcję
1 jajko
30g mąki (owsianej/ryżowej/pszennej/orkiszowej)
1 mała marchewka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 dojrzałego banana
1/2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)
1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia
WYKONANIE
1. Banana obieramy i rozgniatamy za pomocą widelca na papkę. Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Jajko umieszczamy w wysokim, wąskim naczyniu i za pomocą blendera z końcówką trzepaczki ubijamy na puszystą, sztywną pianę.
3. W misce umieszczamy rozgniecionego banana, startą marchewkę, cynamon, mąkę, opcjonalnie erytrytol oraz ubite jajko. Całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (zależy to od rodzaju użytej mąki) – dodajemy 2 łyżki napoju roślinnego.
4. Patelnie porządnie rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek za pomocą silikonowego pędzelka. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Na początku pod przykryciem, a po przewróceniu na drugą stronę już bez przykrycia.
5. Smacznego!

