Placuszki dyniowe ze śliwką i orzechami włoskimi

Składniki

  • 1 jajko

  • 100g puree z dyni *

  • 30g mąki owsianej (ewentualnie orkiszowej/pszene

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek do smażenia

  • do podania: 4 śliwki, 4 orzechy włoskie

  • opcjonalnie: 1 łyżka erhtrytolu/ksylitolu

*aby wykonać puree dyniowe należy ugotować dynię al dente a następnie zblednować na gładkie pure.

WYKONANIE
1. W niewielkiej misce dokładnie mieszamy mąkę owsianą, puree dyniowe, cynamon, opcjonalnie słodzik oraz żółtko jaja.
2. W oddzielnym, wysokim naczyniu ubijamy białko jaja za pomocą blendera z końcówką trzepaczki. Ubijamy do momentu uzyskania sztywnej, jasnej piany. Tak ubite białko dodajemy do masy dyniowej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia obu mas.
3. Patelnie delikatnie natłuszczamy odrobiną oliwy z oliwek za pomocą silikonowego pędzelka. Placuszki smażymy na porządnie rozgrzanej patelni. Na początku pod przykryciem a po przewróceniu na drugą stronę bez przykrycia. 
4. Po usmażeniu placuszków, na patelnię wrzucamy pokrojone w połówki lub ćwiartki śliwki. Smażymy kilka minut.
5. Placuszki podajemy z ciepłymi śliwkami oraz orzechami włoskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.