Piernik z polewą czekoladową

Uwaga! ja użyłam kwadratowej blaszki 20×20 cm.

składniki na piernik

  • 225g mąki gryczana
  • 100g ksylitolu/erytrytolu
  • 35g przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 250ml dowolnego mleka
  • 150g powideł śliwkowych bez cukru
  • 15g kakao

WYKONANIE PIERNIKA
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce a mokre składniki mieszamy w innym, oddzielnym, najlepiej wysokim naczyniu.
2. Teraz mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki porządnie się połączą.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (20×20) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 minut. Gotowe ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Aby sprawdzić czy ciasto nie jest surowe włóż w jego środek drewniany patyczek – nie powinny na nim zostać żadne kawałki ciasta.
4. Tak upieczone ciasto pozostaw do całkowitego przestygnięcia.

składniki na polewę

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g dowolnego mleka
  • łyżeczka dowolnego masła orzechowego

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ  aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać). Do tak rozpuszczonej czekolady dodaj masło orzechowe i całość dokładnie wymieszaj.
2. Tak przygotowaną, lekko przestudzoną polewę wylej na wierzch ciasta.
3. Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin.
4. Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.