
Uwaga! ja użyłam kwadratowej blaszki 20×20 cm.
składniki na piernik
- 225g mąki gryczana
- 100g ksylitolu/erytrytolu
- 35g przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju rzepakowego
- 250ml dowolnego mleka
- 150g powideł śliwkowych bez cukru
- 15g kakao
WYKONANIE PIERNIKA
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce a mokre składniki mieszamy w innym, oddzielnym, najlepiej wysokim naczyniu.
2. Teraz mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki porządnie się połączą.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (20×20) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 minut. Gotowe ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Aby sprawdzić czy ciasto nie jest surowe włóż w jego środek drewniany patyczek – nie powinny na nim zostać żadne kawałki ciasta.
4. Tak upieczone ciasto pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
składniki na polewę
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g dowolnego mleka
- łyżeczka dowolnego masła orzechowego
WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać). Do tak rozpuszczonej czekolady dodaj masło orzechowe i całość dokładnie wymieszaj.
2. Tak przygotowaną, lekko przestudzoną polewę wylej na wierzch ciasta.
3. Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin.
4. Smacznego!


Zrobiłam! jest pyszny i super prosty :))