Pieczony sernik Michałek

UWAGA! ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 15 cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • 200g mąki gryczanej/owsianej/orkiszowej
  • 70g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g kakao
  • 90g jogurtu naturalengo
  • 2 żółtka (białka będą potrzebne w masie serowej)
  • 80g masła orzechowego
  • szypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kropelki aromatu śmietankowego

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę, uformuj z niej kulę i podziel na 2 części.
2. Pierwszą częścią wyłóż spód blaszki (najłatwiej będzie zwilżonymi dłońmi) i ładnie całość wyrównaj (ja robie to łyżką posmarowaną olejem). Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Druga część ciasta będzie nam potrzebna dopiero na końcu.

składniki na masę serową

  • 350g twarogu
  • 2 białka jaj (pozostałe po wykonaniu spodu)
  • jajko
  • 80g ksylitolu/erytrytolu
  • 50ml mleka
  • 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub innej skrobii

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Wszystkie składniki (oprócz budyniu) zmiksuj na jednolitą masę, następnie dodaj budyń i ponownie dokładnie zmiksuj. 
2. Tak przygotowaną masę wylej na przygotowany spód.
3. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut (w tym czasie pokrusz na drobną kruszonkę pozostałą część ciasta czekoladowego). Po tych 15 minutach posyp sernik kruszonką i piecz wszystko jeszcze 30 minut. 
4. Gdy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego przestygnięcia.
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.