UWAGA! ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 15 cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.
składniki na spód
- 200g mąki gryczanej/owsianej/orkiszowej
- 70g ksylitolu/erytrytolu
- 20g kakao
- 90g jogurtu naturalengo
- 2 żółtka (białka będą potrzebne w masie serowej)
- 80g masła orzechowego
- szypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kropelki aromatu śmietankowego
WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę, uformuj z niej kulę i podziel na 2 części.
2. Pierwszą częścią wyłóż spód blaszki (najłatwiej będzie zwilżonymi dłońmi) i ładnie całość wyrównaj (ja robie to łyżką posmarowaną olejem). Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Druga część ciasta będzie nam potrzebna dopiero na końcu.
składniki na masę serową
- 350g twarogu
- 2 białka jaj (pozostałe po wykonaniu spodu)
- jajko
- 80g ksylitolu/erytrytolu
- 50ml mleka
- 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub innej skrobii
WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Wszystkie składniki (oprócz budyniu) zmiksuj na jednolitą masę, następnie dodaj budyń i ponownie dokładnie zmiksuj.
2. Tak przygotowaną masę wylej na przygotowany spód.
3. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut (w tym czasie pokrusz na drobną kruszonkę pozostałą część ciasta czekoladowego). Po tych 15 minutach posyp sernik kruszonką i piecz wszystko jeszcze 30 minut.
4. Gdy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego przestygnięcia.
5. Smacznego!