Papryka faszerowana

Składniki na 2 porcje

  • 1 biała cebula

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 duża marchewka

  • 3 papryki czerwone lub zielone

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 4 łyżki kukurydzy

  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej

  • 100g ryżu białego lub brązowego (ugotowanego według instrukcji na opakowaniu)

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • opcjonalnie: ser feta

WYKONANIE
1. Cebulę oraz jedną paprykę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy paprykę oraz marchewkę. Całość solimy do smaku. Podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy passatę pomidorową i całość dokładnie mieszamy.
3. W sporej misce umieszczamy ugotowany ryż, przepłukaną fasolę, kukurydzę, ugotowany ryż oraz warzywa z patelni.
4. Dwie pozostałe papryki przekrawamy na połówki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Przekrojone papryki nadziewamy przygotowanym farszem. Przed pieczeniem, papryki można opcjonalnie posypać serem feta.
5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 45 m minut.
6. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.