Orzechowiec

Składniki na formę o średnicy 19 cm.

składniki na ciasto półkruche

  • 250g mąki gryczanej
  • 100g ksylitolu/cukru
  • 70g masła
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz sody 
  • 30 g miodu
  • 30g zmielonych na mąkę orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muskatałowej

WYKONANIE CIASTA
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy – tak aby otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
2. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 15 min.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części. Spód dwóch blaszek o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połówką ciasta wykładamy spód pierwszej blaszki a drugą połówką ciasta wykładamy spód drugiej blaszki. 
4. Dwa spody pieczemy w 170 stopniach przez około 25. Gotowe spody powinny być ładnie zarumienione na wierzchu.
5. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


składniki na krem

  • 250g ricotty
  • 35g ksylitolu zmielonego na puder lub cukru pudru
  • szczypta soli i cynamonu
  • 75g orzechów włoskich
  • 15g oleju kokosowego
  • 40g miody

WYKONANIE KREMU
1. Na początku przygotowujemy karmelizowane orzechy. Na patelni umieszczamy posiekane orzechy włoskie, olej kokosowy oraz miód. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na palnik. Orzechy smażymy aż do zarumienienia.
2. Gotowe, usmażone orzechy pozostawiamy do przestygnięcia.
3. W misce mieszamy (najlepiej trzepaczką) ricottę z cukrem pudrem, cynamonem i solą. Do ricotty dodajemy karmelizowane orzechy. Całość mieszamy do połączenia się składników.
4. Gotowy krem wkładamy do lodówki na czas przygotowania warsty karmelowej.

składniki NA WARSTWĘ KARMELOWĄ

  • 100 ml dowolnego mleka
  • 80g masła z orzechów nerkowca – ewentualnie z orzeszków ziemnych
  • 60g oleju kokosowego
  • 60g cukru trzcinowego
  • 150g orzechów włoskich lub pestek słonecznika

WYKONANIE WARSTWY KARMELOWEJ
1. Mleko, cukier oraz masło orzechowe umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy masa zgęstnieje a konsystencją będzie przypominała budyń (około 15 minut).
2. Do gęstej, ciepłej masy dodajemy olej kokosowy i całość mieszamy do momentu kiedy olej się rozpuści i całkowicie wmiesza w masę. Olej kokosowy może sprawiać wrażenie zważonego, ale nie przejmujemy się tym tylko mieszamy dalej (najłatwiej będzie mieszać trzepaczką). Po kilku minutach powinniśmy otrzymać gładką masę. 
3. Do gotowego karmelu dodajemy orzechy i całość mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
4. Karmel pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
5. Składamy ciasto. Na dnie okrągłej blaszki (jednej z których piekły się blaty) umieszczamy pierwszy kruchy spód. Na spód wykładamy masę z ricotty i przykrywamy ją drugim blatem. Ostatnia warstwa to warstwa karmelowa.
6. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *