
składniki na omleta
- 40g mąki gryczanej/pszennej/orkiszowej
- 20g ksylitolu/cukru
- Łyżeczka cukru waniliowego
- Po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- Łyżeczka soku z cytryny albo octu
- 2 jajka
- filiżanka kawy
WYKONANIE
1.W sporej misce ubijamy jajka na jasną, puszystą masę. Do jajek dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz kawy) i porządnie mieszamy do uzyskania gęstej masy omletowej. Gęstość masy możemy regulować dodając więcej mąki lub dolewając mleka.
2.Omleta smażymy na dobrze rozgrzanej, małej, lekko natłuszczonej patelni. Najpierw pod przykryciem a po przewróceniu bez przykrycia.
3.Omleta pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
4.Wystudzonego omleta nasączamy kawą.
WYKOŃCZENIE
1.Serek oraz cukier mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
2.Tak przygotowanym kremem smarujemy wystudzonego omleta.
3. Gotowego omleta dekorujemy kakao.
4.Omlet smakuje najlepiej po całkowitym schłodzeniu.
5.Smacznego!


Pyszne przepisy! 🤩 Jakiej średnicy jest Twoja patelnia na omlety? 🤔
około 10 cm 😉