Omlet tiramisu

składniki na omleta

  • 40g mąki gryczanej/pszennej/orkiszowej
  • 20g ksylitolu/cukru
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
  • Łyżeczka soku z cytryny albo octu
  • 2 jajka
  • filiżanka kawy

WYKONANIE
1.W sporej misce ubijamy jajka na jasną, puszystą masę. Do jajek dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz kawy) i porządnie mieszamy do uzyskania gęstej masy omletowej. Gęstość masy możemy regulować dodając więcej mąki lub dolewając mleka.
2.Omleta smażymy na dobrze rozgrzanej, małej, lekko natłuszczonej patelni. Najpierw pod przykryciem a po przewróceniu bez przykrycia.
3.Omleta pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
4.Wystudzonego omleta nasączamy kawą.

składniki na krem

  • 3 łyżki ricotty lub gęstego jogurtu
  •  łyżka cukru/ksylitolu
  • łyżeczka kakao

WYKOŃCZENIE
1.Serek oraz cukier mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
2.Tak przygotowanym kremem smarujemy wystudzonego omleta.
3. Gotowego omleta dekorujemy kakao.
4.Omlet smakuje najlepiej po całkowitym schłodzeniu.
5.Smacznego!



2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *