Omlet malinowy z bananem i masłem orzechowym

składniki

  • 50g mąki gryczanej/ z ciecierzycy/ pszennej
  • 160g malin (można wymienić na inne owoce)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6g cukru wanilinowego
  • szczypta cynamonu oraz soli
  • 1/2 banana
  • 20g masła orzechowego

WYKONANIE
1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz sól. Do całości dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Chcemy uzyskać masę konsystencją przypominającą jogurt.
2. Teraz do masy dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
3. Omleta smażymy na suchej lub lekko natłuszczonej patelni. Najpierw pod przykrywką, a po obróceniu na drugą stronę – bez przykrywki.
4. Gotowego omleta pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia wtedy ma najlepszą konsystencję)
5. Omleta dekorujemy pokrojowym bananem oraz masłem orzechowym.
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *