Omlet malinowy z bananem i masłem orzechowym

składniki

  • 50g mąki gryczanej/ z ciecierzycy/ pszennej
  • 160g malin (można wymienić na inne owoce)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6g cukru wanilinowego
  • szczypta cynamonu oraz soli
  • 1/2 banana
  • 20g masła orzechowego

WYKONANIE
1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz sól. Do całości dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Chcemy uzyskać masę konsystencją przypominającą jogurt.
2. Teraz do masy dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
3. Omleta smażymy na suchej lub lekko natłuszczonej patelni. Najpierw pod przykrywką, a po obróceniu na drugą stronę – bez przykrywki.
4. Gotowego omleta pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia wtedy ma najlepszą konsystencję)
5. Omleta dekorujemy pokrojowym bananem oraz masłem orzechowym.
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.