
składniki na omleta
- 40g mąki gryczanej
- 10g kakao
- 20g ksylitolu/cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- łyżeczka soku z cytryny/octu (potrzebne do aktywacji proszku i sody)
- łyżeczka oliwy
- 70g dowolnego mleka
WYKONANIE
1.Wszystkie składniki umieszczamy w misce i porządnie mieszamy do uzyskania gęstej masy omletowej. Gęstość masy możesz regulować dosypując mąki lub dolewając wody
2.Omleta smażymy na dobrze rozgrzanej, małej, lekko natłuszczonej patelni. Najpierw pod przykryciem a po przewróceniu bez przykrycia.
3.Omleta pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia
WYKOŃCZENIE
1.Od omleta odkrawamy kawałek górnej części i pozostawiamy do dekoracji (nie jest to konieczne, ale będzie pięknie wyglądać).
2.Na omleta wykładamy pokrojonego banana oraz krem przygotowany z wymieszanego jogurtu i cukru.
3.Wierzch omleta dekorujemy pokruszonym, odciętym wcześniej kawałkiem ciasta.
4.Smacznego!