składniki na nutelle
- 30g czekolady gorzkiej
- 15g masła z orzechów laskowych
- 20g erytrytolu/ksylitolu
WYKONANIE
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak ją wykonać).
2. Do rozpuszczonej czekolady dodaj masło orzechowe oraz słodzik. Całośc porządnie wymieszaj a następnie włóż do lodówki lub zamrażalki na czas przygotowania omleta lub do momentu kiedy jej konystencja będzie przypominać konsystencję śmietany.
składniki na omleta
- jajko
- 90g jogurtu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g mąki ryżowej
- 20g ksylitolu/erytrytolu
WYKONANIE OMLETA
1. Jajko wymieszaj dokładnie z jogurtem. Do tej masy jajecznej dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie całość wymieszaj.
2. Połowę masy na omleta wylej na małą, lekko natłuszczoną, nagrzaną patelnię. Tą połowę ciasta smaż kilka minut na małym ogniu, do momentu kiedy boki ciasta zaczną się ścinać.
3. Teraz na środek omleta wyłóż nutellę.
4. Na nutelle wyłóż ostrożnie pozostałą część ciasta tak aby całkowicie przykryć nutelle. Całość smaż pod przykryciem na małym ogniu do momentu kiedy omlet prawie cały się zetnie. Tutaj potrzebna jest odrobinka cierpliwości 😉
5. Kiedy omlet będzie już prawie całkowicie ścięty, przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut już bez przykrywki.
6. Smacznego!