
SKŁADNIKI Na owsiankę (NA 1 PORCJĘ)
40g płatków owsianych błyskawicznych
5g nasion chia
200g napoju roślinnego (u mnie napój z grochu)
100g cukinii
Szczypta soli
- Składniki na mus malinowy
120g malin mrożonych lub świeżych
1 łyżeczka nasion chia
Opcjonalnie do posłodzenia: łyżeczka ksylitolu/eryrtytolu/syropu klonowego
- Składniki na krem czekoladowy
50g jogurtu naturalnego lub waniliowego (ja używam wegańskiego jogurtu skyr z Alpro)
1 czubata łyżeczka kakao
Opcjonalnie do posłodzenia: łyżeczka ksylitolu/erytrytolu/syropu klonowego
WYKONANIE
1. Cukinię ścieramy na tarce (ja zawsze pół ścieram na grubych oczkach a pół na cienkich).
2. Startą cukinię wraz z pozostałymi składnikami na owsiankę (napój roślinny, nasiona chia, płatki owsiane oraz sól) umieszczamy w garnuszku, dokładnie mieszamy i umieszczamy na gazie. Całość doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszając) i gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia. W razie potrzeby dosładzamy np. erytrolem/ksylitolem. Tak przygotowaną owsiankę przekładamy do miseczki lub słoiczka.
3. Przygotowujemy mus malinowy: na patelni umieszczamy maliny, nasiona chia oraz opcjonalnie słodziło. Całość umieszczamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Podgrzewamy i mieszamy do momentu kiedy maliny puszczą sok a następnie całość zacznie gęstnieć. Dżem przekładamy na owsiankę.
4. Na końcu przygotowujemy krem czekoladowy: dokładnie mieszamy jogurt, kakao oraz opcjonalnie słodzik. Kremem czekoladowym dekorujemy wierzch owsianki.
