Owsianka malinowo-czekoladowa

SKŁADNIKI Na owsiankę (NA 1 PORCJĘ)

  • 40g płatków owsianych błyskawicznych

  • 5g nasion chia

  • 200g napoju roślinnego (u mnie napój z grochu)

  • 100g cukinii

  • Szczypta soli

  • Składniki na mus malinowy
  • 120g malin mrożonych lub świeżych

  • 1 łyżeczka nasion chia

  • Opcjonalnie do posłodzenia: łyżeczka ksylitolu/eryrtytolu/syropu klonowego

  • Składniki na krem czekoladowy
  • 50g jogurtu naturalnego lub waniliowego (ja używam wegańskiego jogurtu skyr z Alpro)

  • 1 czubata łyżeczka kakao

  • Opcjonalnie do posłodzenia: łyżeczka ksylitolu/erytrytolu/syropu klonowego

WYKONANIE
1. Cukinię ścieramy na tarce (ja zawsze pół ścieram na grubych oczkach a pół na cienkich).
2. Startą cukinię wraz z pozostałymi składnikami na owsiankę (napój roślinny, nasiona chia, płatki owsiane oraz sól) umieszczamy w garnuszku, dokładnie mieszamy i umieszczamy na gazie. Całość doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszając) i gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia. W razie potrzeby dosładzamy np. erytrolem/ksylitolem. Tak przygotowaną owsiankę przekładamy do miseczki lub słoiczka.
3. Przygotowujemy mus malinowy: na patelni umieszczamy maliny, nasiona chia oraz opcjonalnie słodziło. Całość umieszczamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Podgrzewamy i mieszamy do momentu kiedy maliny puszczą sok a następnie całość zacznie gęstnieć. Dżem przekładamy na owsiankę.
4. Na końcu przygotowujemy krem czekoladowy: dokładnie mieszamy jogurt, kakao oraz opcjonalnie słodzik. Kremem czekoladowym dekorujemy wierzch owsianki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.